PRZEPIS
na 1 porcję
- 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
 - 120g twarożku kanapkowo-sernikowego
 - 50g mąki pszennej
 - 1-2 łyżeczki cukru brązowego
 - 1 łyżeczka przyprawy do piernika
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - ok. 60ml mleka
 
Białko oddzielam od żółtka i przekładam do osobnych miseczek. Do żółtka dodaję twarożek, mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mleko, mieszam. W osobnej miseczce ubijam białka na sztywno, a następnie stopniowo dodaję je do masy, delikatnie mieszam. Placuszki smażę na naoliwionej i dobrze rozgrzanej  patelni na złocisty kolor. Podaję z konfiturą.
Placuszki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńpiernikowe smaki, czyli wracasz do świątecznych klimatów :) hmmm...a u mnie truskawki, ale w sumie i na takie placuszki bym się jeszcze skusiła :) w tych smakach o każdej porze roku smacznie, bez znaczenia!
OdpowiedzUsuńU Ciebie na talerzu lato, u mnie zima, a za oknem wiosna! :-)
Usuń