poniedziałek, 3 marca 2014

#126 Risotto z warzywami

Risotto z warzywami podane z panierowanym, serowym kalafiorem i śmietanką-kremówką

PRZEPIS
na 2 duże porcje
risotto:
  • 2 małe cebule
  • ćwiartka papryki czerwonej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 160g ryżu do risotto Arborio
  • 1l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • kilka łodyżek posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: pieprz ziołowy i kolorowy, sól, papryka słodka, gałka muszkatołowa

serowe kalafiory:
  • 6 różyczek mrożonego kalafiora
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • trochę startego żółtego sera
+dodatkowo:
  • śmietanka-kremówka 30%


Przygotowania zaczynam od pokrojenia warzyw. Cebulę drobno siekam, papryką kroję w kostkę, a selera naciowego w plastry (tylko jego zieloną część, białe końcówki odcinam). Na patelni rozpuszczam masło z oliwą z oliwek (zapobiegnie to paleniu się masła) i wrzucam pokrojoną cebulę i paprykę, podsmażam kilka minut. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam. Następnie zaczynam wlewać na patelnię bulion. Robię to stopniowo-dodaję 1 chochlę, mieszam, czekam, aż ryż wchłonie cały płyn i dopiero wlewam następną porcję płynu. Po drugiej "dolewce" dodaję pokrojonego selera. Cały czas gotuję, co jakiś czas dolewając bulion. Ryż ma być ugotowany al dente, a konsystencja risotto ma być kremowa. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy.


W trakcie gotowania ryżu przygotowuję kalafiora. Gotuję go w garnku bądź przez kilka minut podgrzewam go mikrofali. W miseczce bełtam jajko, dodaję przyprawy i wrzucam kalafiora. Dodaję bułkę tartą 
i wszystko mieszam, aby każdy kalafior był "oblepiony" mieszanką. Kalafiora smażę na dobrze naoliwionej, dobrze rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia posypuję startym serem i przykrywam pokrywką, aby ser się roztopił.



Danie podaję w głębokim talerzu. Na środek wykładam porcję risotto, posypuję je z wierzchu szczypiorkiem, obok układam kalafiora, z boku wylewam trochę śmietanki i całość posypuję świeżo zmielonym pieprzem.




5 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Wiosna za oknem, więc i na talerzu musiało być kolorowo ;)

      Usuń
  2. już nie pamiętam kiedy risotto jadłam, a co dopiero robiłam - czas powrócić do tego smaku, jak tylko znajdę czas :) w sumie...mogłabym z Tobą zamieszkać i takie pyszne obiady jadać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...