Słynne ricotta buns, tym razem w wersji wytrawnej. Fajny zamiennik zwykłych bułek, gdy ma się ochotę na ekspresowy, świeży wypiek :)
P.S. Tutaj znajdziecie ricotta buns w wersji na słodko- KLIK.
Ricotta buns z bazylią i oregano
PRZEPIS
na 5 bułeczek
- 1 jajko
- 120g ricotty
- 1 łyżeczka masła
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka płatków owsianych lub otrębów
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Do miski wbijam jajko, dodaję ricottę, masło i wszystko dokładnie miksuję, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie dodaję do masy przesianą mąkę, sodę, płatki lub otręby i przyprawy. Całość mieszam. Z ciasta formuję bułeczki i lekko je spłaszczam (bułeczki wyrosną). Bułeczki piekę na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, pod przykrywką i na małym ogniu. W czasie pieczenia kilka razy przewracam je, aby równomiernie się podpiekły.
Planuję je zrobić! Są takie urocze :)
OdpowiedzUsuńNa słodko je pokochałam , więc w wersji na wytrawnie pewnie też tak będzie ^^
OdpowiedzUsuńBardzo bardziej fajne ♥
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńw wersji wytrawnej tym razem - równie smaczne! niestety swoją ricottę właśnie dziś zużyłam, ale nie zaszkodzi kupić kolejnej i spróbować takich mięciutkich, lekkich bułeczek ;)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają, a jest w sklepie dostępna ricotta o obniżonej zawartości tłuszczu? Wstyd się przyznać, ale nigdy z tego sera nie korzystałam! :)
OdpowiedzUsuńHm..do tej pory nie widziałam w sklepie wersji light, ale po wpisaniu w google wyskoczyło mi, że jest taka. Tłuszczu mniej, ale i smak na pewno będzie zupełnie inny, coś za coś ;)
UsuńO, z ricottą? Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju ricottowe bułeczki i placuszki :) Pyszne połączenie smaków, zastanawiałam się czy są ze szpinakiem czy z makiem :D
OdpowiedzUsuńFaktycznie trochę tak wyglądają :D Dzięki za podrzucenie fajnego pomysłu! Następnym razem zrobię cytrynowe z makiem :-)
UsuńBardzo oryginalne bułeczki xD
OdpowiedzUsuń