Błyskawiczne w przygotowaniu pierogi na raz :]
Pełnoziarniste pierogi nadziane waniliowym serem
PRZEPIS
11 pierogów
ciasto:
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- woda
nadzienie:
- 130g serka typu włoskiego (jest lepszy od twarogu, bo ma bardziej zwartą konsystencję)
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- nasiona z 1/4 laski wanilii
Mąkę i cukier wsypuję do miski, dodaję wodę (najpierw lepiej wlać mniej i w razie potrzeby dolać) i zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję je cienko i za pomocą szklanki wykrawam koła. W miseczce rozgniatam widelcem serek z cukrem i wanilią. Na każde koło nakładam porcję nadzienia i dokładnie zlepiam ze sobą brzegi. Pierogi wrzucam do gotującej się wody i gotuję od wypłynięcia jeszcze kilka minut.
Gotowe pierogi wyławiam łyżką cedzakową, wykładam na talerz i podaję z dodatkami. Ja postawiłam na jogurt z wanilią i miodem.
Takie pierogi tylko dla mnie od dawna mi się marzą i chyba wykorzystam twój przepis i sobie takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam uwielbiam takie egoistyczne ♥
OdpowiedzUsuńLubię, lubię, lubię :) Robiłam nawet wersję na raz :) Cudowna :)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie w końcu zaserwować takie na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze pierogów z maki pełnoziarnistej
OdpowiedzUsuńNa śniadanie? Jestem na tak! :D
OdpowiedzUsuńU mnie akurat były na obiad, ale na śniadanie też się nadadzą :)
UsuńPomimo iż nie lubię pierogów na słodko te mnie kuszą :)
OdpowiedzUsuńJuż mi ślinka cieknie! ;)
OdpowiedzUsuńfajne te pierożki!! już raz robiłam właśnie takie na raz - z twarogiem na słodko najlepiej smakują, no i jeszcze owoce, ale to do lata musimy poczekać ;)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuń