piątek, 21 marca 2014

#143 Dla egoisty i głodomora

Błyskawiczne w przygotowaniu pierogi na raz :]

Pełnoziarniste pierogi nadziane waniliowym serem

PRZEPIS
11 pierogów
ciasto:
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • woda
nadzienie:
  • 130g serka typu włoskiego (jest lepszy od twarogu, bo ma bardziej zwartą konsystencję)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • nasiona z 1/4 laski wanilii


Mąkę i cukier wsypuję do miski, dodaję wodę (najpierw lepiej wlać mniej i w razie potrzeby dolać) i zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję je cienko i za pomocą szklanki wykrawam koła. W miseczce rozgniatam widelcem serek z cukrem i wanilią. Na każde koło nakładam porcję nadzienia i dokładnie zlepiam ze sobą brzegi. Pierogi wrzucam do gotującej się wody i gotuję od wypłynięcia jeszcze kilka minut. 
Gotowe pierogi wyławiam łyżką cedzakową, wykładam na talerz i podaję z dodatkami. Ja postawiłam na jogurt z wanilią i miodem.



Waniliowy Weekend V


11 komentarzy :

  1. Takie pierogi tylko dla mnie od dawna mi się marzą i chyba wykorzystam twój przepis i sobie takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam uwielbiam takie egoistyczne ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię, lubię, lubię :) Robiłam nawet wersję na raz :) Cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę sobie w końcu zaserwować takie na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam jeszcze pierogów z maki pełnoziarnistej

    OdpowiedzUsuń
  6. Na śniadanie? Jestem na tak! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie akurat były na obiad, ale na śniadanie też się nadadzą :)

      Usuń
  7. Pomimo iż nie lubię pierogów na słodko te mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już mi ślinka cieknie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne te pierożki!! już raz robiłam właśnie takie na raz - z twarogiem na słodko najlepiej smakują, no i jeszcze owoce, ale to do lata musimy poczekać ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...