niedziela, 23 marca 2014

#146 Tęsknota za piekarnikiem

Po plackach, omletach i lodówkowo-słoiczkowych śniadaniach, zatęskniłam za czymś ciepłym i zapiekanym. Poza tym jest weekend i mam trochę więcej czasu na takie śniadania :)

Pieczona owsianka kakaowa z kokosem, rodzynkami i orzechami ziemnymi

PRZEPIS (Inspiracja)
  • 60g płatków owsianych
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ricotty
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • kilka orzechów ziemnych (posiekanych)


Płatki owsiane zalewam wrzątkiem i odstawiam na chwilę do napęcznienia. Następnie gotuję je w rondelku z kakao i miodem. Pod koniec gotowania dodaję ricottę, olejek waniliowy, wiórki kokosowe, rodzynki i orzechy. Owsiankę przekładam do kokilki. Piekę w 180st. przez ok.20-25 minut.


P.S. Owsiankę można ugotować dzień wcześniej, wstawić na noc do lodówki, a rano wyjąć i zapiec.

 


Akcja wegetariańska zapiekanka


7 komentarzy :

  1. Muszę koniecznie zrobić pieczoną owsiankę, bo już tak dawno jej nie jadłam, a przecież to jedno z lepszych śniadań :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam nic z piekarnika! Dzięki za przypomnienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi też przychodzi ochota na coś z piekarnika min raz w tygodniu
    Dzisiejsza twoja owsianka jest wyborna, łączy wszystkie moje ulubione smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak pieczone śniadania, a tym bardziej owsianki! uwielbiam po prostu :) i jeszcze te smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. pieczona owsianka należy do moich ulubionych! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny czeko kolorek <3 Smak napewno bił na głowę <3

    OdpowiedzUsuń
  7. no i bardzo, ale to bardzo dobre połączenie smaków, mmm! dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...