Po plackach, omletach i lodówkowo-słoiczkowych śniadaniach, zatęskniłam za czymś ciepłym i zapiekanym. Poza tym jest weekend i mam trochę więcej czasu na takie śniadania :)
Pieczona owsianka kakaowa z kokosem, rodzynkami i orzechami ziemnymi
PRZEPIS (Inspiracja)
- 60g płatków owsianych
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki ricotty
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżka rodzynek
- kilka orzechów ziemnych (posiekanych)
Płatki owsiane zalewam wrzątkiem i odstawiam na chwilę do napęcznienia. Następnie gotuję je w rondelku z kakao i miodem. Pod koniec gotowania dodaję ricottę, olejek waniliowy, wiórki kokosowe, rodzynki i orzechy. Owsiankę przekładam do kokilki. Piekę w 180st. przez ok.20-25 minut.
P.S. Owsiankę można ugotować dzień wcześniej, wstawić na noc do lodówki, a rano wyjąć i zapiec.
Muszę koniecznie zrobić pieczoną owsiankę, bo już tak dawno jej nie jadłam, a przecież to jedno z lepszych śniadań :D
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam nic z piekarnika! Dzięki za przypomnienie ;)
OdpowiedzUsuńMi też przychodzi ochota na coś z piekarnika min raz w tygodniu
OdpowiedzUsuńDzisiejsza twoja owsianka jest wyborna, łączy wszystkie moje ulubione smaki <3
nie ma to jak pieczone śniadania, a tym bardziej owsianki! uwielbiam po prostu :) i jeszcze te smaki <3
OdpowiedzUsuńpieczona owsianka należy do moich ulubionych! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny czeko kolorek <3 Smak napewno bił na głowę <3
OdpowiedzUsuńno i bardzo, ale to bardzo dobre połączenie smaków, mmm! dla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuń