środa, 2 lipca 2014

#204 Indyjska pasta z soczewicy

Niesamowicie aromatyczna pasta, która może nie wygląda zachwycająco, ale baaardzo dobrze smakuje :). Idealna w połączeniu z pistacjowym pesto. Koniecznie wypróbujcie przepis! ;)



PRZEPIS
na średni słoik
  • 200g soczewicy czerwonej* (suchej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka tahini
  • 1-2 łyżki mąki owsianej
  • przyprawy: Garam Masala Skworcu, pieprz kolorowy, sól 


Soczewicę przepłukuję wodą, a następnie gotuję przez ok.7-8 minut. Ugotowaną soczewicę odcedzam. Dodaję do niej sok z cytryny i tahini, a następnie dokładnie blenduję składniki. Dodaję mąkę owsianą (ilość zależy od preferowanej gęstości pasty) i przyprawy, całość mieszam.


*Możecie użyć innego typu, jednak czas gotowania ulegnie zmianie (soczewica czerwona gotuje się najkrócej).






~~~~
(Poniższe zdjęcie pochodzi ze strony firmy Skworcu.)


Garam Masala

Przyprawa o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku, typowa dla kuchni indyjskiej. 
Skład: kolendra, gorczyca, kumin, kozieradka, goździki, pieprz, cynamon, anyż, imbir, czosnek, kminek



10 komentarzy :

  1. Na pewno jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi bosko! Muszę zrobić taką pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł:) ostatnio próbowałam kotlety z soczewicy, czas na spróbowanie pasty:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie taki przepis wypróbuję, bo znudziły mi się już zwykłe kanapki z warzywami i serkami różnego rodzaju :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbuję , wypróbuję bo wszystkie twoje przepisy są takie zdrowe i genialne <3

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiaaaam takie pasty :)
    Ona wygląda dobrze: aksamitna, gładka.. :)
    dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię tego rodzaju pasty, a szczególnie hummus - choć i ta z soczewicy tak kusząca, że na pewno jak najszybciej wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...