PRZEPIS
na średni słoik
- 200g soczewicy czerwonej* (suchej)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka tahini
- 1-2 łyżki mąki owsianej
- przyprawy: Garam Masala Skworcu, pieprz kolorowy, sól
Soczewicę przepłukuję wodą, a następnie gotuję przez ok.7-8 minut. Ugotowaną soczewicę odcedzam. Dodaję do niej sok z cytryny i tahini, a następnie dokładnie blenduję składniki. Dodaję mąkę owsianą (ilość zależy od preferowanej gęstości pasty) i przyprawy, całość mieszam.
*Możecie użyć innego typu, jednak czas gotowania ulegnie zmianie (soczewica czerwona gotuje się najkrócej).
~~~~
(Poniższe zdjęcie pochodzi ze strony firmy Skworcu.)
Garam Masala
Przyprawa o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku, typowa dla kuchni indyjskiej.
Skład: kolendra, gorczyca, kumin, kozieradka, goździki, pieprz, cynamon, anyż, imbir, czosnek, kminek
Garam Masala
Przyprawa o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku, typowa dla kuchni indyjskiej.
Skład: kolendra, gorczyca, kumin, kozieradka, goździki, pieprz, cynamon, anyż, imbir, czosnek, kminek
Na pewno jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bosko! Muszę zrobić taką pastę :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:) ostatnio próbowałam kotlety z soczewicy, czas na spróbowanie pasty:D
OdpowiedzUsuńChętnie taki przepis wypróbuję, bo znudziły mi się już zwykłe kanapki z warzywami i serkami różnego rodzaju :P
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńWypróbuję , wypróbuję bo wszystkie twoje przepisy są takie zdrowe i genialne <3
OdpowiedzUsuńuwielbiaaaam takie pasty :)
OdpowiedzUsuńOna wygląda dobrze: aksamitna, gładka.. :)
dla mnie bomba!
bardzo lubię tego rodzaju pasty, a szczególnie hummus - choć i ta z soczewicy tak kusząca, że na pewno jak najszybciej wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńporywam te postę <3 !
OdpowiedzUsuń