Dwieście wpisów za mną! Dzisiejszy dzień to raczej mini-święto. Większe, czyli rocznica bloga, zbliża się wielkimi krokami :).
PRZEPIS
na mały słoiczek
- 50g pistacji surowych łuskanych Skworcu
- 60g pomidorów suszonych połówek Skworcu
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego Skworcu
- 140-150ml oliwy z oliwek
- przyprawy: pieprz kolorowy
Wszystkie składniki miksuję blenderem, a na koniec doprawiam do smaku.
~~~~
Posiada wiele właściwości leczniczych (np. pomaga w odtruwaniu organizmu) oraz jest bogaty w witaminę A i C. Ma zdecydowanie łagodniejszy smak niż czosnek zwykły. Sprawdzi się do wszelkich smarowideł na kanapki oraz do zup i potraw mięsnych.
Źródło zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B. Są to jedne z orzechów o najwyższej zawartości błonnika.
Surowe pistacje są najzdrowsze, ponieważ nie zawierają soli i zachowują więcej właściwości odżywczych.
O suszonych pomidorach Skworcu przeczytacie tutaj [KLIK].
Uwielbiam czosnek niedźwiedzi i często go do potraw dodaję. Takie pesto to dobry pomysł na obiad. :)
OdpowiedzUsuńdo tego stosowna porcja makaronu i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńgratuluję dwustu wpisów i niecierpliwie czekam, co ciekawego wymyślisz na rok :)
Ja tez dzis mialam 200 wpis :) ! Bardzo smacznie, czosnek niedzwiedzi bardzo lubie :)
OdpowiedzUsuńPistacjowe? Nie wątpię, że było pyszne :D
OdpowiedzUsuńWow jakie genialne te pesto. Ja teraz częściej sięgam właśnie po taki roślinne pasty niż wędliny ale według mnie to nawet zdrowsze ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję 200 wpisu ;*
fantastyczne to pesto! najbardziej lubię z chrupiącą bagietką <3 !!
OdpowiedzUsuńgratuluję 200 wpisu i życzę kolejnych i kolejnych :D bądź tu z nami jak najdłużej :)
Mmmm... Przepadam za pesto ale pistacjowego jeszcze nie próbowałam. Musze to zmienic!! Zachecilas mnie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńMmmm... pistacje kocham, powiało luksusem :)
OdpowiedzUsuń