Brzydka pogoda zdecydowanie sprzyja przesiadywaniu w kuchni i pieczeniu słodkich przekąsek. Jak wstałam i zobaczyłam, że za oknem szaro, buro i ponuro, ruszyłam do kuchni uruchomić piekarnik.
Kawa, batonik i leniwe popołudnie. Lepiej być nie mogło! <3
PRZEPIS
na 16 "batoników"
- 2 łyżki nasion chia Skworcu+6 łyżek wody (odpowiednik 2 jajek)
- 180g macy pszennej zwykłej
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 5 średnich jabłek
- 2 szklanki mąki owsianej
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 90g ziaren kakaowca Skworcu
- 2 łyżki chipsów kokosowych Skworcu
Nasiona chia zalewam wodą, mieszam i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie przekładam powstałą galaretkę do miski. Macę kruszę na drobne kawałki i wsypuję do miski. Dodaję syrop z agawy i masło orzechowe. Całość dokładnie mieszam. Z jabłek wycinam gniazda nasienne (nie ma potrzeby obierania jabłek), kroję je na mniejsze kawałki, wrzucam do drugiej miski i blenduję na mus. Następnie przekładam mus do pierwszej miski. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i całość dokładnie mieszam. Odstawiam masę na ok.10 minut. Po tym czasie wykładam blachę papierem do pieczenia. Przekładam masę i wyrównuję ją z wierzchu. Piekę w 180st. przez ok.35 minut. Ostudzone ciasto kroję na batoniki.
~~~~
Linki do moich opisów produktów firmy Skworcu znajdziecie tutaj: nasiona chia, chipsy kokosowe, ziarna kakaowca.
ciepłe batoniki i gorąca kawa idealnie na taką pogode :)
OdpowiedzUsuńTakim batonikiem to ja humor mogę sobie poprawić! ;)
OdpowiedzUsuńoj, taką krajanką bym nie pogardziła! ;))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. ;)
OdpowiedzUsuńtruskawkowa-fiesta.blogspot.com
Nie dość że owsiana, to jeszcze wegańska <3
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym tygodniu wypróbuję , obiecuję !
Nigdy nie mogę się zabrać za domowe batoniki, potrafię tylko zachwycać się takimi świetnymi przepisami jak twój :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam jest super <3 !
OdpowiedzUsuńmamy tak saaamo! Zła pogoda, dobra aura w kuchni :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis i chętnie wypróbuję! nie przestajesz mnie zaskakiwać świetnymi przepisami :)
OdpowiedzUsuń