poniedziałek, 30 czerwca 2014

#201 Owsiana krajanka z jabłkami i ziarnami kakaowca

Brzydka pogoda zdecydowanie sprzyja przesiadywaniu w kuchni i pieczeniu słodkich przekąsek. Jak wstałam i zobaczyłam, że za oknem szaro, buro i ponuro, ruszyłam do kuchni uruchomić piekarnik. 
Kawa, batonik i leniwe popołudnie. Lepiej być nie mogło! <3



PRZEPIS
na 16 "batoników"


Nasiona chia zalewam wodą, mieszam i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie przekładam powstałą galaretkę do miski. Macę kruszę na drobne kawałki i wsypuję do miski. Dodaję syrop z agawy i masło orzechowe. Całość dokładnie mieszam. Z jabłek wycinam gniazda nasienne (nie ma potrzeby obierania jabłek), kroję je na mniejsze kawałki, wrzucam do drugiej miski i blenduję na mus. Następnie przekładam mus do pierwszej miski. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i całość dokładnie mieszam. Odstawiam masę na ok.10 minut. Po tym czasie wykładam blachę papierem do pieczenia. Przekładam masę i wyrównuję ją z wierzchu. Piekę w 180st. przez ok.35 minut. Ostudzone ciasto kroję na batoniki.




W drodze na wakacje

~~~~

Linki do moich opisów produktów firmy Skworcu znajdziecie tutaj: nasiona chia, chipsy kokosowe, ziarna kakaowca.


9 komentarzy :

  1. ciepłe batoniki i gorąca kawa idealnie na taką pogode :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takim batonikiem to ja humor mogę sobie poprawić! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, taką krajanką bym nie pogardziła! ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. ;)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość że owsiana, to jeszcze wegańska <3
    Jeszcze w tym tygodniu wypróbuję , obiecuję !

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie mogę się zabrać za domowe batoniki, potrafię tylko zachwycać się takimi świetnymi przepisami jak twój :P

    OdpowiedzUsuń
  7. mamy tak saaamo! Zła pogoda, dobra aura w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawy przepis i chętnie wypróbuję! nie przestajesz mnie zaskakiwać świetnymi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...