Zdrowa, chrupiąca i błyskawiczna w przygotowaniu przekąska. Krakersy świetnie smakują jedzone samodzielnie lub z dodatkiem pistacjowego pesto i pasty z soczewicy, na którą dodam przepis w następnym poście.
PRZEPIS
- 265g ugotowanej cieciorki (1 puszka, po odsączeniu)
- 1 szklanka mąki ryżowej (świetnie sprawdza się też mąka pszenna pełnoziarnista)
- 2-3 łyżki wody
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego Skworcu*
- przyprawy: sól morska ziołowa
Odsączoną ciecierzycę miksuję blenderem na jednolitą masę. Następnie dodaję mąkę, wodę (na początku lepiej wlać mniej i dopiero w razie potrzeby dolać resztę), czosnek i sól. Ze składników zagniatam ciasto. Blachę do pieczenia wykładam papierem. Odrywam kawałki ciasta, rozpłaszczam je dłońmi i formuję na kształt koła. Krakersy piekę w 200st. przez ok.20 minut (w połowie czasu odwróciłam je na drugą stronę).
~~~~
*Moją krótką notatkę o czosnku niedźwiedzim Skworcu przeczytacie tutaj.
jesteś w domu? zaraz tam będę, zrób podwójną porcję krakersów :D super pomysł!
OdpowiedzUsuńJestem i zapraszam! :))
UsuńJa za zwykłymi krakersami za bardzo nie przepadam , ale z ciecierzycy ? mmmm muszę sobie chyba zrobić bo uwielbiam te warzywo strączkowe <3
OdpowiedzUsuńo ja cię... ciecierzyca i czosnek, cudne smaki!!!
OdpowiedzUsuńale świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńAle ty masz fajne pomysły. Nie wpadłabym chyba nigdy na takie przekąski :)
OdpowiedzUsuńno nie...muszę je zrobić na weekend :D
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę godne podziwu! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Zapisuję przepis :D
OdpowiedzUsuńGenialne, muszę w najbliższym czasie spróbować! Jak nie dostanę nigdzie czosnku, to zastąpię jakimiś ziołami :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Domowe, zdrowe i smaczne ;)
OdpowiedzUsuńEj no po prostu mistrz! :o
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńakurat do chrupania podczas oglądania meczu :D
o kurde! Bajer :) Zdrowa, szybka przekąskaaaaa... :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł *.*
OdpowiedzUsuń