wtorek, 1 lipca 2014

#202 Czosnkowe krakersy z ciecierzycy

Zdrowa, chrupiąca i błyskawiczna w przygotowaniu przekąska. Krakersy świetnie smakują jedzone samodzielnie lub z dodatkiem pistacjowego pesto i pasty z soczewicy, na którą dodam przepis w następnym poście.



PRZEPIS
  • 265g ugotowanej cieciorki (1 puszka, po odsączeniu)
  • 1 szklanka mąki ryżowej (świetnie sprawdza się też mąka pszenna pełnoziarnista)
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego Skworcu*
  • przyprawy: sól morska ziołowa


Odsączoną ciecierzycę miksuję blenderem na jednolitą masę. Następnie dodaję mąkę, wodę (na początku lepiej wlać mniej i dopiero w razie potrzeby dolać resztę), czosnek i sól. Ze składników zagniatam ciasto. Blachę do pieczenia wykładam papierem. Odrywam kawałki ciasta, rozpłaszczam je dłońmi i formuję na kształt koła. Krakersy piekę w 200st. przez ok.20 minut (w połowie czasu odwróciłam je na drugą stronę).




W drodze na wakacje

~~~~

*Moją krótką notatkę o czosnku niedźwiedzim Skworcu przeczytacie tutaj.


16 komentarzy :

  1. jesteś w domu? zaraz tam będę, zrób podwójną porcję krakersów :D super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za zwykłymi krakersami za bardzo nie przepadam , ale z ciecierzycy ? mmmm muszę sobie chyba zrobić bo uwielbiam te warzywo strączkowe <3

    OdpowiedzUsuń
  3. o ja cię... ciecierzyca i czosnek, cudne smaki!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ty masz fajne pomysły. Nie wpadłabym chyba nigdy na takie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no nie...muszę je zrobić na weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają mega apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę godne podziwu! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł! Zapisuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne, muszę w najbliższym czasie spróbować! Jak nie dostanę nigdzie czosnku, to zastąpię jakimiś ziołami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny pomysł! Domowe, zdrowe i smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ej no po prostu mistrz! :o

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł!
    akurat do chrupania podczas oglądania meczu :D

    OdpowiedzUsuń
  13. o kurde! Bajer :) Zdrowa, szybka przekąskaaaaa... :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...