poniedziałek, 28 lipca 2014

#215 Danie z woka podane ze złocistym ryżem i sosem sezamowym


PRZEPIS
5-6 porcji
tofu:
  • 300g tofu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • olej kokosowy do smażenia
sos sezamowy:
  • 3 łyżki tahini 
  • 2-3 łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić miodem)
  • 2/3 szklanki mleka (u mnie sojowe)
  • sok z ćwiartki cytryny
  • przyprawy: czosnek granulowany, papryka, sól, pieprz
podsmażane warzywa:
  • 1 opakowanie grzybów mung (50g)
  • 450g brokuła (użyłam mrożonego)
  • pół cukinii
  • 1 żółta papryka
  • olej kokosowy do smażenia
ryż z przyprawami:
  • 3 woreczki ryżu (3x125g)
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie sojowe)
  • przyprawy: kurkuma, kolendra, sól, pieprz


Zaczynam od przygotowania grzybów mung oraz brokułów. Grzyby wsypuję do miski, zalewam wrzątkiem i odstawiam na bok. Brokuły gotuję al dente.

Tofu kroję w kostkę. W woku rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam na nim tofu, na lekko złocisty kolor. Następnie dodaję sos sojowy i cukier. Tofu podsmażam do momentu, gdy lekko się skarmelizuje, a sos sojowy odparuje. Gotowe tofu przekładam do miseczki.

Składniki na sos sezamowy łączę w miseczce.

Ryż gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż wyjmuję z torebek i dodaję do niego przyprawy oraz mleko.

Różyczki brokułów kroję na mniejsze kawałki. Paprykę kroję w paski, a cukinię w plastry. Grzyby mung odsączam z wody. W woku rozgrzewam olej kokosowy. Wrzucam wszystkie warzywa i krótko je podsmażam (powinny pozostać chrupiące). Do warzyw dodaję podsmażone wcześniej tofu. Całość doprawiam do smaku.

Warzywa i tofu podaję z ryżem. Danie polewam sosem sezamowym.





Cukinia 2014


8 komentarzy :

  1. świetny przepis! uwielbiam takie ciekawe dania, te połączenia smaków szczególnie :) gdybym tylko miała wok, od razu bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie dania.. musi być boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie u Ciebie, świetne są takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie to musiało być dobre! Została mi kostka biedronkowego tofu, to może wykombinuję sobie na obiad coś podobnego :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybko i pysznie! Uwielbiam takie dania, jak to mawia mój tato ''z patelki'' :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam dania azjatyckie ,szczególnie te z woka , ale z tofu ... MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ ! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. masz mnie! uwielbiam taką kuchnie :>

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...