PRZEPIS
5-6 porcji
tofu:
- 300g tofu naturalnego
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 3-4 łyżeczki cukru
 - olej kokosowy do smażenia
 
- 3 łyżki tahini
 - 2-3 łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić miodem)
 - 2/3 szklanki mleka (u mnie sojowe)
 - sok z ćwiartki cytryny
 - przyprawy: czosnek granulowany, papryka, sól, pieprz
 
podsmażane warzywa:
- 1 opakowanie grzybów mung (50g)
 - 450g brokuła (użyłam mrożonego)
 - pół cukinii
 - 1 żółta papryka
 - olej kokosowy do smażenia
 
- 3 woreczki ryżu (3x125g)
 - 1/2 szklanki mleka (u mnie sojowe)
 - przyprawy: kurkuma, kolendra, sól, pieprz
 
Zaczynam od przygotowania grzybów mung oraz brokułów. Grzyby wsypuję do miski, zalewam wrzątkiem i odstawiam na bok. Brokuły gotuję al dente.
Tofu kroję w kostkę. W woku rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam na nim tofu, na lekko złocisty kolor. Następnie dodaję sos sojowy i cukier. Tofu podsmażam do momentu, gdy lekko się skarmelizuje, a sos sojowy odparuje. Gotowe tofu przekładam do miseczki.
Składniki na sos sezamowy łączę w miseczce.
Ryż gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż wyjmuję z torebek i dodaję do niego przyprawy oraz mleko.
Różyczki brokułów kroję na mniejsze kawałki. Paprykę kroję w paski, a cukinię w plastry. Grzyby mung odsączam z wody. W woku rozgrzewam olej kokosowy. Wrzucam wszystkie warzywa i krótko je podsmażam (powinny pozostać chrupiące). Do warzyw dodaję podsmażone wcześniej tofu. Całość doprawiam do smaku.
Warzywa i tofu podaję z ryżem. Danie polewam sosem sezamowym.





świetny przepis! uwielbiam takie ciekawe dania, te połączenia smaków szczególnie :) gdybym tylko miała wok, od razu bym zrobiła :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania.. musi być boskie :)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie, świetne są takie dania :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie! :)
OdpowiedzUsuńJakie to musiało być dobre! Została mi kostka biedronkowego tofu, to może wykombinuję sobie na obiad coś podobnego :D
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie! Uwielbiam takie dania, jak to mawia mój tato ''z patelki'' :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania azjatyckie ,szczególnie te z woka , ale z tofu ... MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ ! <3
OdpowiedzUsuńmasz mnie! uwielbiam taką kuchnie :>
OdpowiedzUsuń