PRZEPIS
na ok.40 knedli
- 7 ugotowanych ziemniaków
- 350g twarogu półtłustego
- 2 szklanki eko mąki gryczanej Symbio
- 2 łyżki cukru (użyłam muscovado)
- 2 jajka
- 80g jogurtu naturalnego
- eko dżemu malinowego bez cukru Symbio
Ziemniaki i twaróg dokładnie rozgniatam tłuczkiem. Następnie dodaję mąkę, jajka, jogurt i cukier. Ze składników zagniatam ciasto. Odrywam porcję ciasta, rozpłaszczam ją tworząc placuszek, nakładam na środek łyżeczkę dżemu, sklejam ze sobą brzegi, a następnie roluję paczuszkę w dłoniach tak, aby powstała z niej kulka. Knedle wrzucam do wrzącej wody i gotuję na małym ogniu przez ok.5 minut od wypłynięcia (zależy od wielkości knedli). Gotowe knedle wyławiam z wody i podaję z dodatkami (u mnie cynamon i mleko sojowe o smaku waniliowym wymieszane z jogurtem).
Wyglądają bardzo smaczne, wartościowy przepis :)
OdpowiedzUsuńna knedle zawsze jestem chętna :D takich z dżemem jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno były smaczne :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł ale pewnie nieźle się napracowałaś przy ich klejeniu :]
OdpowiedzUsuńTrochę zabawy z nimi było, szczególnie że to był mój debiut z knedlami, ale warto było się odrobinę pomęczyć ;))
Usuńbardzo lubię knedle, także od razu spodobał mi się pomysł na tą wersję :) zapisuję!
OdpowiedzUsuńNie widać, że to pierwsze knedle! Wyszły Ci ślicznie:)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam knedli .. Chyba muszę to najszybciej nadrobić , bo twoje tak kuszą .. ;D
OdpowiedzUsuńZdrowe, pyszne i jakże kuszące! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam knedle <3
OdpowiedzUsuńale z dżemem jeszcze nie jadłam, zrobię następnym razem na pewno! :)
Muszę przejrzeć ofertę tego sklepu, bo widzę, że fajne produkty mają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak cudownie! Mam słabość do wszelkich klusek :D
OdpowiedzUsuń