wtorek, 29 lipca 2014

#216 Gryczane knedle twarogowe z dżemem malinowym


PRZEPIS
na ok.40 knedli
  • 7 ugotowanych ziemniaków
  • 350g twarogu półtłustego
  • 2 szklanki eko mąki gryczanej Symbio 
  • 2 łyżki cukru (użyłam muscovado)
  • 2 jajka
  • 80g jogurtu naturalnego
  • eko dżemu malinowego bez cukru Symbio
             


Ziemniaki i twaróg dokładnie rozgniatam tłuczkiem. Następnie dodaję mąkę, jajka, jogurt i cukier. Ze składników zagniatam ciasto. Odrywam porcję ciasta, rozpłaszczam ją tworząc placuszek, nakładam na środek łyżeczkę dżemu, sklejam ze sobą brzegi, a następnie roluję paczuszkę w dłoniach tak, aby powstała z niej kulka. Knedle wrzucam do wrzącej wody i gotuję na małym ogniu przez ok.5 minut od wypłynięcia (zależy od wielkości knedli). Gotowe knedle wyławiam z wody i podaję z dodatkami (u mnie cynamon i mleko sojowe o smaku waniliowym wymieszane z jogurtem).

        



12 komentarzy :

  1. Wyglądają bardzo smaczne, wartościowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na knedle zawsze jestem chętna :D takich z dżemem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł ale pewnie nieźle się napracowałaś przy ich klejeniu :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę zabawy z nimi było, szczególnie że to był mój debiut z knedlami, ale warto było się odrobinę pomęczyć ;))

      Usuń
  4. bardzo lubię knedle, także od razu spodobał mi się pomysł na tą wersję :) zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie widać, że to pierwsze knedle! Wyszły Ci ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja dawno nie jadłam knedli .. Chyba muszę to najszybciej nadrobić , bo twoje tak kuszą .. ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowe, pyszne i jakże kuszące! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam knedle <3
    ale z dżemem jeszcze nie jadłam, zrobię następnym razem na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę przejrzeć ofertę tego sklepu, bo widzę, że fajne produkty mają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają tak cudownie! Mam słabość do wszelkich klusek :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...