PRZEPIS
na 6 muffinek
- 2/3 szklanki eko mąki gryczanej Symbio
- 1/3 szklanki kaszy orkiszowej
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 duży, dojrzały banan
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 250ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 50g eko płatków kokosowych Symbio
- garść suszonej żurawiny
Do miski wsypuję mąkę, kaszę i sodę. W osobnej misce rozgniatam banana z mlekiem i olejem. Suche składniki łączę z mokrymi. Następnie dodaję płatki kokosowe i suszoną żurawinę. Formę do pieczenia muffinek wykładam silikonowymi foremkami i do każdej wlewam masę. Muffinki piekę w 180st. przez 25 minut.
Chętnie bym porwała taką muffine *.*
OdpowiedzUsuńbananowo - kokosowe ? omomo <3
OdpowiedzUsuńzosatły jeszcze jakieśm, wyglądają tak pysznie, że chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńLubię takie wypieki :D Zdrowe, sycące i smaczne :)
OdpowiedzUsuńna muffinki to ja zawsze jestem chętna! :D
OdpowiedzUsuńWegańskie, obłęd! Czy mąkę gryczaną i orkiszową mogę zastąpić zwykłą pszenną pełnoziarnistą? Chętnie bym sobie takie zrobił na wyjazd ;)
OdpowiedzUsuńMąkę gryczaną możesz zastąpić pszenną pełnoziarnistą, a kaszę orkiszową możesz zastąpić kaszą manną lub kukurydzianą (choć myślę, że z samej mąki też wyszłyby dobre) ;)
Usuń