piątek, 8 sierpnia 2014

#223 Wegańskie muffiny bananowo-kokosowe


PRZEPIS
na 6 muffinek
  • 2/3 szklanki eko mąki gryczanej Symbio
  • 1/3 szklanki kaszy orkiszowej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 250ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 50g eko płatków kokosowych Symbio
  • garść suszonej żurawiny
              


Do miski wsypuję mąkę, kaszę i sodę. W osobnej misce rozgniatam banana z mlekiem i olejem. Suche składniki łączę z mokrymi. Następnie dodaję płatki kokosowe i suszoną żurawinę. Formę do pieczenia muffinek wykładam silikonowymi foremkami i do każdej wlewam masę. Muffinki piekę w 180st. przez 25 minut.

      



7 komentarzy :

  1. Chętnie bym porwała taką muffine *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. bananowo - kokosowe ? omomo <3

    OdpowiedzUsuń
  3. zosatły jeszcze jakieśm, wyglądają tak pysznie, że chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie wypieki :D Zdrowe, sycące i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na muffinki to ja zawsze jestem chętna! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wegańskie, obłęd! Czy mąkę gryczaną i orkiszową mogę zastąpić zwykłą pszenną pełnoziarnistą? Chętnie bym sobie takie zrobił na wyjazd ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę gryczaną możesz zastąpić pszenną pełnoziarnistą, a kaszę orkiszową możesz zastąpić kaszą manną lub kukurydzianą (choć myślę, że z samej mąki też wyszłyby dobre) ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...