czwartek, 11 grudnia 2014

#262 Masa makowa

U mnie Świąt bez masy makowej nie ma. Warto przygotować ją samemu, bo wiadomo, że domowe wytwory zawsze smakują lepiej od tych kupnych.
Do czego ją wykorzystać? np. do Tofumaka , czyli wegańskiej wersji seromaka.
Więcej przepisów z masą makową już niebawem.



PRZEPIS
na ok.1,5kg masy makowej

  • 500g maku niebieskiego
  • 200g suszonych moreli
  • 150g suszonych śliwek
  • 150g rodzynek
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g migdałów
  • 50g wiórek kokosowych
  • 250g syropu z agawy (można zastąpić innym słodzidłem)


Mak zalewam wrzątkiem i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie odcedzam go (najłatwiej zrobić to za pomocą cienkiej ściereczki: przykrywam nią dowolne naczynie, mocuję gumką recepturką i powoli przelewam moczony mak). Mak dwukrotnie mielę w maszynce / dokładnie miksuję blenderem o dużej mocy.

Morele, śliwki, rodzynki i orzechy drobno siekam, a następnie zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odcedzam bakalie.

Zmielony mak łączę z bakaliami. Dodaję wiórki kokosowe i syrop z agawy. Całość dokładnie mieszam. Masę makową przekładam do słoiczków i przechowuję w lodówce.




Wigilia 2014


9 komentarzy :

  1. Jakkolwiek to głupio by nie zabrzmiało... ten mak patrzy na mnie ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. masę makową uwielbiam,a domowa jest niezastąpiona i z pewnością będzie też u mnie w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam masę makową! Może i trochę roboty z domową jest ale ten smak ... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowa masa makowa... jak zacznę ją jeść to nie mogę przestać! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Cały słoik bym mogła zjeść! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. idelanie i przepis sie przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy domowej nie jadlam, ale na pewno bije kupna na głowe! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnością dużo lepsze rozwiązanie niż te kupne wersje! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...