PRZEPIS
2-3 porcje
- 250g makaronu chow mein + wrzątek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200g świeżego szpinaku
- 1 średnia cukinia
- 6 średnich pieczarek
- 1 łyżka b.ostrej srirachy (lub mniej/więcej, wg preferowanej ostrości)
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- przyprawy: sól, pieprz biały, cukier
- garstka nerkowców
Makaron zalewam wrzątkiem i odstawiam na 4-5 minuty. Po tym czasie odcedzam go i odstawiam na bok.
Czosnek obieram i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na dużym ogniu dobrze rozgrzewam woka, wlewam łyżkę oleju i po chwili wrzucam pokrojone warzywa. Gdy nabiorą jasnozłocistego koloru, dodaję szpinak i przesmażam go krótko. Dodaję szczyptę soli. Warzywa przekładam do miseczki.
Cukinię kroję wzdłuż w ćwiartki, a następnie w plasterki. Pieczarki kroję w duże plastry. Woka przecieram ręcznikiem papierowym, ponownie rozgrzewam na dużym ogniu i wlewam łyżkę oleju. Wrzucam cukinię. Gdy trochę zmięknie i nabierze złocistego koloru, dodaję srirachę, sos sojowy jasny i pokrojone pieczarki. Całość krótko smażę. Dodaję wcześniej podsmażony szpinak, cebulę i czosnek, składniki mieszam. Zmniejszam ogień na minimum, dodaję makaron i za pomocą łopatki przedzielam go na mniejsze części. Dodaję sos sojowy ciemny, olej sezamowy i doprawiam całość solą, pieprzem białym i szczyptą cukru. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, tak, aby makaron dobrze połączył się z dodatkami.
Danie wykładam na talerze i posypuję posiekanymi nerkowcami.
Czosnek obieram i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na dużym ogniu dobrze rozgrzewam woka, wlewam łyżkę oleju i po chwili wrzucam pokrojone warzywa. Gdy nabiorą jasnozłocistego koloru, dodaję szpinak i przesmażam go krótko. Dodaję szczyptę soli. Warzywa przekładam do miseczki.
Cukinię kroję wzdłuż w ćwiartki, a następnie w plasterki. Pieczarki kroję w duże plastry. Woka przecieram ręcznikiem papierowym, ponownie rozgrzewam na dużym ogniu i wlewam łyżkę oleju. Wrzucam cukinię. Gdy trochę zmięknie i nabierze złocistego koloru, dodaję srirachę, sos sojowy jasny i pokrojone pieczarki. Całość krótko smażę. Dodaję wcześniej podsmażony szpinak, cebulę i czosnek, składniki mieszam. Zmniejszam ogień na minimum, dodaję makaron i za pomocą łopatki przedzielam go na mniejsze części. Dodaję sos sojowy ciemny, olej sezamowy i doprawiam całość solą, pieprzem białym i szczyptą cukru. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, tak, aby makaron dobrze połączył się z dodatkami.
Danie wykładam na talerze i posypuję posiekanymi nerkowcami.
Zachęciłaś mnie do makaronu stir-fry. Akurat mam składniki <3
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jestem fanką takich warzywno-makaronowych dań :)
OdpowiedzUsuńTen makaron wygląda cudownie z tymi dodatkami - szpinak i orzechy to z pewnością jedne z najlepszych dodatków ;)
OdpowiedzUsuń