Bataty dokładnie szoruję i płuczę. Blachę do pieczenia wykładam papierem. Bataty nakłuwam w kilku miejscach za pomocą widelca i układam na blaszce. Piekę je ok.40-60 minut (w zależności od wielkości batatów; aby sprawdzić czy bataty są gotowe, można je ponownie nakłuć widelcem lub rozciąć nożem).
Bataty po upieczeniu rozcinam wzdłuż (nie do końca), delikatnie rozgniatam w środku widelcem i nadziewam wybranym farszem.
I. Meksykański farsz z czarną fasolą
Przepis (farsz do 4 batatów)
- 1 cebula
 - 200g ugotowanej czarnej fasoli
 - 100g kukurydzy
 - 300g przecieru pomidorowego
 - 1 łyżeczka kakao
 - przyprawy: 0,5 łyżeczki wędzonej papryki, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz
 - do podania: kilka pomidorków koktajlowych
 
Bataty nadziewam farszem. Na wierzchu układam połówki pomidorków koktajlowych.
II. Kalafior w orzechowym, pikantnym sosie
Przepis (farsz do 4 batatów)
- 450g mrożonego kalafiora
 - 1 czubata łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
 - 1/2 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - przyprawy: chilli (ilość należy dostosować do preferowanej ostrości), ew. sól
 - do podania: orzeszki ziemne, szczypta wędzonej papryki
 
Bataty nadziewam farszem, układam na wierzchu kilka orzeszków ziemnych i posypuję z wierzchu szczyptą papryki wędzonej.
III. Pesto, rukola, burak i pestki dyni
Przepis (farsz do 4 batatów)
- pesto z tego przepisu
 - 1 ugotowany/upieczony burak
 - rukola
 - pestki dyni
 
Batata smaruję pesto. Następnie nakładam rukolę i plasterki buraka. Posypuję pestkami dyni.
IV. Por i zielone oliwki w kokosowym sosie
Przepis (farsz do 4 batatów)
- 2 białe, jadalne części pora
 - 15-20 zielonych oliwek
 - 250ml płynnego mleczka kokosowego
 - przyprawy: 1 łyżeczka lubczyku, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz
 
Bataty nadziewam farszem.






Mmm, wszystkie brzmią obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńKocham bataty!
OdpowiedzUsuńWspaniałe pomysły!
OdpowiedzUsuńPieczone bataty sa pyszne!
:)
Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Oryginalne pomysły. Mam kilka batatów na półce, przepisy na pewno mi się przydadzą :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńwszystko co uwielbiam... no może poza oliwkami! w każdym razie, moje smaki - a ostatnio szczególnie orzechowe sosy do warzyw <3
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować farsz porowy - będzie obłędny!
OdpowiedzUsuń