niedziela, 4 września 2016

#331 Tarta dyniowa


PRZEPIS
forma do tarty 28cm
spód:
  • 400g ciastek typu digestive
  • 80g oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić masłem)
nadzienie:
  • 800g puree dyniowego (upieczona do miękkości i zmiksowana dynia)
  • 180g tofu naturalnego
  • 200g syropu klonowego
  • 50g skrobi kukurydzianej (można zastąpić skrobią ziemniaczaną)
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • przyprawy: 1 łyżka przyprawy korzennej (bez mąki i cukru), 1 łyżeczka cynamonu, 1 czubata łyżeczka kurkumy (opcjonalnie, ja dodałam ją dla koloru)
+dodatkowo: orzechy włoskie


Olej kokosowy roztapiam w rondelku i odstawiam na chwilę do ostudzenia. Następnie do miksera wrzucam ciastka i dodaję olej. Miksuję składniki do uzyskania konsystencji piasku. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia i przekładam przygotowaną masę. Spód i brzegi tarty wylepiam za pomocą dłoni, dobrze dociskam masę do formy. Wstawiam spód na 15 minut do lodówki. Po tym czasie podpiekam go w 200st. przez 15 minut. Odstawiam go do całkowitego wystudzenia.

W tym czasie przygotowuję nadzienie. Wszystkie składniki blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylewam na wystudzony spód i wyrównuję z wierzchu. Tartę piekę w 200st. przez 30-35 minut. Upieczoną tartę odstawiam do wystudzenia, a następnie wstawiam do lodówki na minimum 1-2h.
Przed podaniem posypuję tartę posiekanymi orzechami włoskimi.





3 komentarze :

  1. Świetnie to wygląda. :)
    Zapraszam na swój blog. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki dyni mam łagodniejsze podejście do jesieni ;) Na ostatnim zdjęciu nadzienie przypomina mi masło orzechowe. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...