sobota, 8 października 2016

#332 Zupa meksykańska

PRZEPIS
4 porcje
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 żółta papryka
  • 3 duże malinowe pomidory
  • 0,8l bulionu warzywnego (np. z tego przepisu)
  • 250g ugotowanej cieciorki
  • 250g ugotowanej kukurydzy
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 200g tofu naturalnego (wędzone też świetnie się sprawdzi)
  • przyprawy: 1 1/2 łyżki wędzonej papryki; 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 płaska łyżeczka chili (lub mniej/więcej, w zależności od preferowanej ostrości zupy), 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki kolendry mielonej, sól morska ziołowa, pieprz 
  • ulubione dodatki (u mnie: gęsty jogurt naturalny, posiekana natka pietruszki i szczypiorek, pocięte na mniejsze kawałki tortille, zapiekane z serem i oliwkami; świetnie sprawdzi się tu również awokado)


Czosnek drobno siekam, cebulę kroję w piórka, a paprykę w małą kostkę. W garnku rozgrzewam trochę oleju, wsypuję przyprawy i przesmażam je 1-2 minuty. Następnie dodaję pokrojone warzywa. Smażę je przez kilka minut. Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w średniej wielkości kostkę. Dodaję je do garnka. Składniki zalewam bulionem. Następnie dodaję cieciorkę, kukurydzę i kakao. Całość doprowadzam do zagotowania i gotuję jeszcze przez 20-25 minut, na małym ogniu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaję pokrojone w średnią kostkę tofu. Zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z dodatkami.




1 komentarz :

  1. Rzadko spotykam się z zupą meksykańską, a taką z dodatkiem z tofu to już nigdy! Super pomysł na chłodne, jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...