niedziela, 30 października 2016

#333 Makaron z dynią i szpinakiem


PRZEPIS
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego 
  • 900g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido, pokrojonej w średnią kostkę
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego niesłodzonego)
  • 1 czubata łyżka pasty miso shiro + 3/4 szklanki letniej wody (całość można zastąpić bulionem)
  • 500g świeżego szpinaku 
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 płaska łyżeczka kolendry mielonej, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki lubczyku, pieprz ziołowy, sól morska ziołowa
  • 500g makaronu z pszenicy durum (u mnie typ 'capunti')
  • dodatkowo: ser Grana Padano, posiekane orzechy włoskie


Cebulę kroję w piórka, a czosnek drobno siekam. W woku bądź w garnku rozgrzewam trochę masła klarowanego/oleju i wsypuję przyprawy (wszystkie oprócz soli i pieprzu), prażę je przez minutę. Dodaję cebulę i czosnek, podsmażam je do zeszklenia. Następnie wlewam wino i duszę całość do momentu, gdy większość wina odparuje. Dodaję dynię, mleko oraz pastę shiro miso rozpuszczoną w wodzie. Całość duszę na małym ogniu, do momentu, gdy dynia zmięknie i zacznie się rozpadać (większość dyni zamieni się w puree, pozostaną nieliczne, małe kawałki dyni)

W międzyczasie gotuję al dente makaron. 
Do dużej miski/garnka wrzucam szpinak, zalewam go wrzątkiem i odstawiam na 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzam go na sitku i przelewam zimną wodą. Dodaję go do gotowego sosu dyniowego. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze raz doprowadzam do zagotowania. 

Ugotowany makaron dodaję do sosu i wszystko dokładnie mieszam. Danie wykładam na talerze i posypuję cienkimi plastrami sera oraz posiekanymi orzechami.






2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...