PRZEPIS
- 2 małe cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego
 - 900g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido, pokrojonej w średnią kostkę
 - 1 i 1/2 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego niesłodzonego)
 - 1 czubata łyżka pasty miso shiro + 3/4 szklanki letniej wody (całość można zastąpić bulionem)
 - 500g świeżego szpinaku
 - przyprawy: 1 płaska łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 płaska łyżeczka kolendry mielonej, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki lubczyku, pieprz ziołowy, sól morska ziołowa
 - 500g makaronu z pszenicy durum (u mnie typ 'capunti')
 - dodatkowo: ser Grana Padano, posiekane orzechy włoskie
 
Cebulę kroję w piórka, a czosnek drobno siekam. W woku bądź w garnku rozgrzewam trochę masła klarowanego/oleju i wsypuję przyprawy (wszystkie oprócz soli i pieprzu), prażę je przez minutę. Dodaję cebulę i czosnek, podsmażam je do zeszklenia. Następnie wlewam wino i duszę całość do momentu, gdy większość wina odparuje. Dodaję dynię, mleko oraz pastę shiro miso rozpuszczoną w wodzie. Całość duszę na małym ogniu, do momentu, gdy dynia zmięknie i zacznie się rozpadać (większość dyni zamieni się w puree, pozostaną nieliczne, małe kawałki dyni). 
W międzyczasie gotuję al dente makaron. 
Do dużej miski/garnka wrzucam szpinak, zalewam go wrzątkiem i odstawiam na 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzam go na sitku i przelewam zimną wodą. Dodaję go do gotowego sosu dyniowego. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze raz doprowadzam do zagotowania. 
Ugotowany makaron dodaję do sosu i wszystko dokładnie mieszam. Danie wykładam na talerze i posypuję cienkimi plastrami sera oraz posiekanymi orzechami.





Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńObiad idealny:)
OdpowiedzUsuń