PRZEPIS
- 100g jarmużu (po odkrojeniu twardych łodyg)
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 2 ogórki gruntowe
 - 1 mała, czerwona papryka
 - dressing: 2 łyżki hummusu, 2 łyżki dyniowego puree (upieczona i zblendowana dynia), 1 łyżka wody, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku
 - 120g sera halloumi
 - 2 świeże figi
 - 1 łyżeczka miodu
 - kilka listków świeżej bazylii
 
Jarmuż kroję drobno i wrzucam do miski. Dodaję sok z cytryny oraz szczyptę soli. Jarmuż ugniatam chwilę dłońmi. Ogórki i paprykę kroję w małą kostkę i dodaję do jarmużu. Wszystkie składniki na dressing łączę w osobnym naczynku i dodaję do warzyw. Całość mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę przekładam na talerz. Figi kroję w plasterki i układam na sałatce. Ser halloumi kroję w plasterki, grilluję z obu stron na złocisty kolor, a następnie układam na wierzchu sałatki.




Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTego lata zastanawiałam się co zrobić z działkowym jarmużem. Miałam wówczas wielki problem, więc zapisuję ten przepis i mam nadzieję, że przez rok o nim nie zapomnę ;)
OdpowiedzUsuń