poniedziałek, 26 sierpnia 2013

⌠№ 37⌡Pasztet warzywny z zieloną soczewicą

Głównym składnikiem pasztetu warzywnego jest soczewica-jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Ma ona imponująco wysoką zawartość białka, aż 25-28g w 100g, dużo błonnika, składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor), a ponadto niski indeks glikemiczny. 

Dodatkowo podkreślę, że pasztet ten  nie zawiera ani grama tłuszczu, jajek i bułki tartej. Samo zdrowie! :)


PRZEPIS (Inspiracja)
na 1 keksówkę
  • 350g zielonej soczewicy
  • woda
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 1 marchewka
  • 2 rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, tymianek, kurkuma, imbir, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól ziołowa, curry, papryka słodka i ostra


Soczewicę opłukuję wodą. Do garnka wlewam 3 szklanki wody, dodaję trochę soli i wsypuję soczewicę. Gotuję aż wchłonie wodę i zacznie się rozpadać (ok.25-30 minut). Do miski wrzucam pokrojone w mniejsze cząstki pozostałe warzywa, następnie dodaję ugotowaną soczewicę i całość dokładnie blenduję do uzyskania w miarę jednolitej masy. Następnie dodaję otręby oraz przyprawy (nie należy ich żałować ;)). Keksówkę wykładam folią aluminiową i przekładam do niej masę. Piekę w 190st. przez 45 minut.



3 komentarze :

  1. Super Ci wyszedł! Mój już się skończył, tak nam wszystkim w domu posmakował :D Cieszę się, że mój przepis Cię zainspirował :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...