Głównym składnikiem pasztetu warzywnego jest soczewica-jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Ma ona imponująco wysoką zawartość białka, aż 25-28g w 100g, dużo błonnika, składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor), a ponadto niski indeks glikemiczny. 
PRZEPIS (Inspiracja)
na 1 keksówkę
- 350g zielonej soczewicy
 - woda
 - 1 duża cebula cukrowa
 - 1 marchewka
 - 2 rzodkiewki
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki otrębów żytnich
 - przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, tymianek, kurkuma, imbir, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól ziołowa, curry, papryka słodka i ostra
 
Soczewicę opłukuję wodą. Do garnka wlewam 3 szklanki wody, dodaję trochę soli i wsypuję soczewicę. Gotuję aż wchłonie wodę i zacznie się rozpadać (ok.25-30 minut). Do miski wrzucam pokrojone w mniejsze cząstki pozostałe warzywa, następnie dodaję ugotowaną soczewicę i całość dokładnie blenduję do uzyskania w miarę jednolitej masy. Następnie dodaję otręby oraz przyprawy (nie należy ich żałować ;)). Keksówkę wykładam folią aluminiową i przekładam do niej masę. Piekę w 190st. przez 45 minut.
Super Ci wyszedł! Mój już się skończył, tak nam wszystkim w domu posmakował :D Cieszę się, że mój przepis Cię zainspirował :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasztety warzywne :3
OdpowiedzUsuńTen jest wyjątkowo pyszny, polecam!
Usuń