piątek, 9 sierpnia 2013

⌠№ 31⌡Bułeczki z żurawiną i orzechami włoskimi

Przepis na ekspresowe, śniadaniowe bułeczki. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.
Bułeczki+serek wiejski+dżem+kawa=śniadanie idealne <3



PRZEPIS (Inspiracja)
na 4 bułeczki
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody 
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu (u mnie lawendowy)
  • 2 łyżeczki masła
  • garść żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • (sezam do posypania)

Do kubka wsypuję płatki i zalewam je wrzątkiem, żeby rozmiękły. Do miski wsypuję mąkę, sodę i dodaję roztopione masło. Całość mieszam. Następnie dodaję odsączone płatki, jogurt, miód, żurawinę i orzechy. Masę wyrabiam ręcznie przez chwilkę. Formuję cztery kulki, spłaszczam je lekko i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posypuję sezamem. Piekę w 180st. przez 20 minut.


2 komentarze :

  1. ooo tak, takie zestawienie na śniadanko też uwielbiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne te bułeczki - zdrowe, słodkie i smaczne <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...