na formę do tarty 28cm
ciasto:
- 180g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60g mąki pszennej zwykłej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 200ml jogurtu naturalnego
- 15ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- 1,5 średniej cukinii
- 2 małe marchewki
- 250g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 100ml jogurtu naturalnego
- ryba z tego przepisu
- 40g sera lazur
- 200g mozzarelli
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz ziołowy, sól ziołowa
Ze wszystkich składników zagniatam ciasto, w razie potrzeby podsypuję mąką (ciasto nie może się kleić, powinno być elastyczne). Następnie rozwałkowuję je i przekładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem i piekę w 180st. przez 20minut.
W tym czasie zajmuję się farszem. Cukinię i marchewkę kroję na kilkumilimetrowe plasterki i gotuję chwilkę w garnku do gotowania na parze lub w wodzie, aby lekko rozmiękły. Następnie odsączam je dobrze z wody (najlepiej użyć ręczniczków papierowych). W misce łączę twaróg, jajka i jogurt oraz dodaję warzywa. Całość mieszam i doprawiam do smaku.
Upieczony spód do tarty wystawiam z piekarnika i układam farsz w następującej kolejności: najpierw rozdrobnioną rybę, a później masę warzywną.
Oba sery kroję w bardzo drobną kosteczkę i posypuję nimi tartę z wierzchu.
Całość zapiekam jeszcze w 180st. przez ok.30 minut.
Świetny pomysł na pysznie sprzątanie lodówki :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Do tarty można wrzucić dosłownie wszystko i zawsze wychodzi pyszna ;)
UsuńTakie potrawy najlepiej wychodzą zrobione spontanicznie, można wrzucić co się chce :)
OdpowiedzUsuńmniam! Wygląda smacznie - kocham wszelkie tarty i zapiekanki <3
OdpowiedzUsuńostatnio ze wszystkich strony "atakują" mnie pyszne tarty! chyba w końcu muszę zrobić, bo przecież bardzo je lubię ;-)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie! :-)
Usuńjeszcze nie jadłam tarty z rybą, chyba muszę nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuń