Tak jak obiecałam podaję 2 sposoby na wykorzystanie ryby z tego przepisu.
GRILLOWANY BAKŁAŻAN Z RYBĄ I SERKIEM WIEJSKIM
PRZEPIS
na 1 porcję
- 1 duży bakłażan ( u mnie ok.400g)
- ryba z tego przepisu
- kilka łyżek serka wiejskiego (gęsta część)
- przyprawy: bazylia, oregano, przyprawa 5 smaków
Bakłażana kroję wzdłuż na dosyć cienkie plastry i nacieram przyprawą 5 smaków. Wykładam go na dobrze rozgrzaną patelnię grillową (można podlać lekko wodą) i grilluję z obu stron przez kilka minut.
Następnie kładę na niego rozdrobnione kawałki ryby, serek wiejski i całość posypuję bazylią i oregano. Następnie wstawiam na chwilkę do mikrofali lub piekarnika, aby serek wiejski się rozpuścił.
BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z RYBĄ I RYŻEM
PRZEPIS
Bakłażana przekrajam na pół, wydrążam środek i nacieram przyprawą 5 smaków. Następnie faszeruję go ugotowanym ryżem i rybą. Piekę w 180st. przez ok.30 minut.
Obydwa sposoby mi się podobają ;)
OdpowiedzUsuń