środa, 2 października 2013

⌠№ 51⌡Calzone z twarogiem, konfiturą porzeczkową i jabłkami


PRZEPIS
na 6 dużych pierogów
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 600g zmielonego twarogu
  • 4 duże łyżki konfitury porzeczkowej (u mnie konfitura od babci)
  • 3 małe jabłka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu (u mnie gryczany)
  • cynamon
  • (ew. płatki owsiane do posypania)


W rondelku podgrzewam mleko (ma być gorące, ale nie wrzące) i przelewam je do miski. Dodaję drożdże, cukier i odstawiam na chwilkę na bok. Następnie dodaję przesianą mąkę i wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, aby zwiększyło objętość. 

W tym czasie przygotowuję nadzienie. W miseczce łączę twaróg z konfiturą porzeczkową. Jabłka dzielę na połówki, z każdej wykrawam gniazdko nasienne i kroję w plasterki.W miseczce bełtam jajko z miodem.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielę ja na 6 części. Blat/stolnicę obsypuję mąką i każdą część rozwałkowuję na kształt koła. Na jedną połówkę nakładam porcję twarogu z konfiturą, na wierzch układam plasterki jabłka, posypuję cynamonem i przykrywam drugą częścią ciasta. Boki zwijam w rulonik.
Tak przygotowane pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdego pieroga smaruję pędzelkiem mieszaniną jajka i miodu, a następnie posypuję z wierzchu płatkami owsianymi. Piekę w 180st. przez ok.20-25 minut.





6 komentarzy :

  1. Kurczę, na słodko nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również nie jadłam na słodko, ale brzmi ciekawie. Szczególnie połączenie twarogu i konfitury :) Do tego jabłko i cynamon - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Już tęsknię za porzeczkami. Szkoda, że latem się obijałam i nie przetworzyłam ich na konfitury...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...