czwartek, 21 listopada 2013

⌠№ 61⌡ Chleb bułgarski


PRZEPIS (pochodzi stąd, lekko go zmodyfikowałam)
na 2 formy 30cm
  • 1kg mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
  • 3 jajka + 1 żółtko do posmarowania
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 20g drożdży suszonych
  • 125g masła
  • sezam do posypania


Do miski wsypuję drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i kilka łyżek mleka. Całość rozcieram i odstawiam na chwilę na bok, żeby drożdże zaczęły pracować. W osobnym naczyniu łączę 3 jajka, resztę cukru, sól, sok z cytryny, olej i resztę mleka. Następnie wlewam tą masę do wyrośniętych drożdży i mieszam. Stopniowo dodając mąkę zagniatam ciasto, aż do czasu, gdy będzie dobrze odchodziło od ręki. Ciasto formuję w kulę, i przykrywam miskę suchą ściereczką, odstawiam na około godzinę, aby ciasto podwoiło objętość.
Teraz pora na najbardziej pracochłonną część tworzenia tego chleba. Chyba nie podjęłabym się próby opisania wszystkich czynności, więc zamieszczę link do sposobu w jaki należy uformować nasze ciasto.


Przygotowane zgodnie z instrukcją chleby przykrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na pół godziny, aby podrosły. Następnie przy pomocy pędzelka smaruję je rozmącanym żółtkiem i posypuję sezamem. Piekę w 200st. przez ok.30 minut (przez pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem z folii aluminiowej, a na ostatnie 10 minut zdejmuję ją).





4 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...