piątek, 20 grudnia 2013

⌠№ 66⌡ Sernik królewski i 10 tys. wyświetleń bloga

Dziękuję wszystkim osobom odwiedzającym bloga, szczególnie stałym czytelnikom, i za każdy pozostawiony przez Was komentarz. :-)


A teraz pora na kulinarne ukoronowanie świętowania, czyli sernik i to w dodatku królewski!
Klasyczna i chyba wszystkim dobrze znana wersja sernika- kruchy, kakaowy spód, masa serowa z bakaliami i kakaowa, pyszna kruszonka.


PRZEPIS (pochodzi stąd)
na tortownicę ok. 26 cm (ja piekłam w tortownicy 24 cm, ale ciasto ledwo się zmieściło)
kruche ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
masa serowa  (wszystkie składniki powinny mieć temp.pokojową) :
  • 125g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru + 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 10g budyniu waniliowego
  • 1 kg twarogu sernikowego zmielonego, niesłodzonego
  • ew. zapach do ciasta ( u mnie 1 łyżeczka waniliowego)
  • dowolne bakalie (u mnie 2 garstki rodzynek)


Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczam w misce i szybko zagniatam. Dzielę na 2 części, z obu formuję kule i wkładam je do foliowych torebek, a dalej do zamrażarki na ok. 1,5 h. 
W tym czasie przygotowuję masę serową. Do miski wsypuję cukier zwykły i wanilinowy, dodaję masło i ucieram do uzyskania jasnej masy. Następnie dodaję żółtka-jedno po drugim, po każdym miksuję. Do masy dodaję stopniowo twaróg (po łyżce) i budyń, cały czas miksuję. Na końcu dodaję bakalie i zapach do ciasta. W osobnej misce ubijam białka na sztywną pianę i stopniowo dodaję je do masy serowej. Mieszam delikatnie i przy użyciu drewnianej łyżki. 
Formę do tortownicy smaruję masłem i obsypuję mąką. Z zamrażarki wyjmuję jedną część ciasta. Kulę z ciasta ścieram na tarce (o grubych oczkach) tworząc w ten sposób spód. Następnie wylewam na niego masę serową. Z zamrażalki wyjmuję drugą część ciasta i ścieram ją tak samo jak pierwszą, aby utworzyć kruszonkę. Ciasto piekę w 180st. przez ok. 1h 20minut (po 1h pieczenia przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową).






6 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...