Taka rolada świetnie sprawdzi się na każdym towarzyskim spotkaniu-wygląda efektownie, jest smaczna, a na dodatek nietrudna w przygotowaniu.
PRZEPIS
- 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- 400g serka smakowego np. Almette (ja połączyłam 2 smaki- 200g z czosnkiem niedźwiedzim i 200g ze szczypiorkiem i cebulą)
- ok.400-500g łososia wędzonego (ja użyłam łososia wędzonego na ciepło)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Na patelni rozmrażam szpinak, odparowuję go z nadmiaru wody i dodaję przyprawy. Szpinak przekładam do miski i odstawiam do ostygnięcia. Do przestudzonego szpinaku dodaję 4 żółtka, mieszam. W osobnej misce ubijam białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodaję porcje piany do szpinaku i delikatnie mieszam. Blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia, wylewam na niego masę i równomiernie rozprowadzam. Piekę w 180st. przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiam do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, odklejam z jego spodu papier.
Ciasto szpinakowe smaruję z wierzchu serkiem. Łososia rozdrabniam i układam wzdłuż jednego boku. Całość zwijam w roladę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na kilka godzin.
nie dziwię się, że tak szybko zniknęła. ja osobiście jestem łososiożercą, więc przepis jak najbardziej dla mnie! :D
OdpowiedzUsuńlubię Twojego bloga :)
dziękuję bardzo, ja Twojego również ;)
Usuńszpinak, łosoś... nie mogę przejść obok obojętnie! ;)
OdpowiedzUsuńTrochę inaczej ją zawijam :D
OdpowiedzUsuńz wielką ochotę wypróbuję taką roladę, nie tyle co uwielbiam łososia ale i szpinak chętnie jem, musi smakować świetnie skoro tak szybko zniknęła :)
OdpowiedzUsuńjadłam taką na Wielkanoc, jest pyszna! :)
OdpowiedzUsuńJadłam podobną wczoraj i bardzo mi smakowała. Co prawda niezbyt lubię szpinak, ale w tej postaci jest naprawdę pyszny!
OdpowiedzUsuń