piątek, 3 stycznia 2014

⌠№ 72⌡ Rolada szpinakowa z łososiem

Dzisiaj przygotowałam ją po raz pierwszy na kolację dla gości i..zniknęła w całości :)
Taka rolada świetnie sprawdzi się na każdym towarzyskim spotkaniu-wygląda efektownie, jest smaczna, a na dodatek nietrudna w przygotowaniu.




PRZEPIS
  • 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 400g serka smakowego np. Almette (ja połączyłam 2 smaki- 200g z czosnkiem niedźwiedzim i 200g ze szczypiorkiem i cebulą)
  • ok.400-500g łososia wędzonego (ja użyłam łososia wędzonego na ciepło)
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany


Na patelni rozmrażam szpinak, odparowuję go z nadmiaru wody i dodaję przyprawy. Szpinak przekładam do miski i odstawiam do ostygnięcia. Do przestudzonego szpinaku dodaję 4 żółtka, mieszam. W osobnej misce ubijam białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodaję porcje piany do szpinaku i delikatnie mieszam. Blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia, wylewam na niego masę i równomiernie rozprowadzam. Piekę w 180st. przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiam do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, odklejam z jego spodu papier.
Ciasto szpinakowe smaruję z wierzchu serkiem. Łososia rozdrabniam i układam wzdłuż jednego boku. Całość zwijam w roladę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na kilka godzin.



7 komentarzy :

  1. nie dziwię się, że tak szybko zniknęła. ja osobiście jestem łososiożercą, więc przepis jak najbardziej dla mnie! :D
    lubię Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo, ja Twojego również ;)

      Usuń
  2. szpinak, łosoś... nie mogę przejść obok obojętnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę inaczej ją zawijam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. z wielką ochotę wypróbuję taką roladę, nie tyle co uwielbiam łososia ale i szpinak chętnie jem, musi smakować świetnie skoro tak szybko zniknęła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłam taką na Wielkanoc, jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam podobną wczoraj i bardzo mi smakowała. Co prawda niezbyt lubię szpinak, ale w tej postaci jest naprawdę pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...