środa, 1 stycznia 2014

⌠№ 71⌡ Sałatka z paluszkami krabowymi

Ta sałatka zawsze pojawia się w moim domu na Sylwestra i Nowy Rok, to już tradycja ;)


PRZEPIS
  • 500g paluszków krabowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 świeży, długi ogórek
  • 1 słoik ogórków konserwowych (300g po odcieku)
  • 2 pęczki rzodkiewki (ok.20 sztuk)
  • 2 pęczki kopru
  • 3-4 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz


Paluszki krabowe kroję w większą kostkę (przy mieszaniu szybko się rozpadają), dodaję odsączoną kukurydzę, ogórka świeżego i konserwowego kroję w małą kostkę, rzodkiewkę na cienkie plasterki, a listki kopru drobno siekam. Dodaję majonez, przyprawy i całość mieszam.




13 komentarzy :

  1. Szkoda tylko, że tato nie podziela mojego zdania.. On uważa ze prawdziwy chleb powinien być puszysty jak buła... Zapycha się tymi sklepowymi pseudo razowymi myśląc że to razowiec i w żaden sposób nie mogę przetłumaczyć mu że tak nie jest... :(
    W domu ten chleb jem tylko z mamą...

    A sałatka jest dobra na wszytsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jeszcze kiedyś się przekona? A jeśli nawet nie, to więcej tego pysznego, pachnącego i świeżego chlebka zostanie dla Ciebie i mamy :D

      Usuń
    2. Nie ma szans... Chleb piekę już od ponad roku i nic... A muszę go piec dwa razy w tygodniu :) A mamie bardzo smakuje i je go z samym masłem bo twierdzi, że wszytsko psuje jej smak tego chleba :)

      Usuń
    3. Świeży chleb z samym masłem? Mama wie co dobre! ;)

      Usuń
    4. Nie tylko świezy bo czerstwy też zje...;P Od kiedy piekę sama chleb nie bolą nas żołądki a mama przestała mieć problemy z wątrobą i przewodem pokarmowym... Ja od kiedy rok temu zatrułam się na Krupówkach za każdym razem jak jadłam kupny chleb i była w nim ukryta chemia to bolała mnie watroba.. ten chleb mogę jeść do woli i nic mi nie jest ;)

      Usuń
    5. Wiadomo-zero konserwantów, domowy chleb to samo zdrowie ;)

      Usuń
    6. Najbardziej szokuje mnie obecność oleju, utwardzonych tłuszczy roślinnych i konserwantów w chlebie... Nie rozumiem jak można tak truć ludzi.. A polepszacze do mąki? Wiadomo dodaje się polepszac by zużyć mniej mąki :( Jedząc chleb mozna czasem na bawić się jakiś chorób, dlatego piekę sama... Poza tym on jest o wiele smaczniejszy :) Zachęcam do upieczenia :)

      Usuń
    7. Zgadzam się w 100%. Zawsze czytam skład pieczywa przed zakupem i często otwieram oczy ze zdziwienia ile jest w nim chemii.
      A chleby domowe uwielbiam i od czasu do czasu piekę, muszę chyba zacząć częściej, bo jak patrzę na Twoje wypieki, to nabieram na nie coraz większej ochoty :)

      Usuń
    8. Wiesz skład to jedno a to co robią producenci to drugie... Czasami jest tak, że ukrywają dany składnik.. nie wymieniają go w składzie chociaż on tam jest... po tym zatruciu prawie rozwaliłam sobie wątrobę i trzustkę... teraz za każdym razem jak w jedzeniu jest chemia to mnie boli i piecze...
      Kilka razy była taka sytuacja, że nie mogłam upiec chleba i wówczas musiałam jeśc ten ze sklepu. Skład był ok, ale po zjedzeniu zaraz odezwała mi sie wątroba i trzustka ;(
      dlatego własnie sama piekę - wiem co tam dodaję... Zresztą kto to widział by chleb miał skład, który liczy sobie 4 i więcej linijek ;/

      Usuń
  2. Niestety to prawda :(
    Zabieram się za rozwijanie swojej domowej piekarnii! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo dobrze :) Na to nigdy nie jest za późno, tym bardziej, że już kiedyś piekłaś :)

      Usuń
  3. Paluszki krabowe mogłabym wyjadać bez końca! Bardzo fajny pomysł na sałatkę - lekka i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam <3 zawsze robię z nimi jakieś misz-masz i sałatka wychodzi przepyszna xd

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...