niedziela, 23 lutego 2014

#109 Nocna orkiszówka z jabłkiem, suszoną żurawiną i miętą


PRZEPIS (oryginał)
na 1 porcję 
  • 35g płatków orkiszowych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 5g lnu w ziarnach
  • 100ml mleka
  • 150ml wody
  • 100g utartego na mus jabłka
  • garstka suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka listków świeżej lub suszonej mięty


Do rondelka wsypuję płatki, otręby i len. Zalewam je mlekiem i wodą i na chwilkę zostawiam do napęcznienia. Następnie gotuję płatki aż rozmiękną i całość zgęstnieje, po czym przykrywam pokrywką i czekam aż całkowicie wchłoną resztę płynu. Dodaję utarte jabłko, żurawinę, cynamon i miód i gotuję jeszcze parę minut. Orkiszówkę przekładam do słoiczka bądź innego naczynia i wstawiam na noc do lodówki. 
Następnego dnia na wierzch nakładam jogurt i ozdabiam posiekaną miętą.

4 komentarze :

  1. Ten dodatek mięty brzmi bardzo kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe smaki, szczególnie mięta! dzięki przesiedzeniu nocy w lodówce nabiera jeszcze lepszego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super , napewno skorzystam z tego pomysłu jak kupie płatki orkiszowe mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. idealna na orzeźwiające śniadanie, kiedy za na dworze pojawią się upały :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...