na 1 porcję
- 35g płatków orkiszowych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 5g lnu w ziarnach
- 100ml mleka
- 150ml wody
- 100g utartego na mus jabłka
- garstka suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka listków świeżej lub suszonej mięty
Do rondelka wsypuję płatki, otręby i len. Zalewam je mlekiem i wodą i na chwilkę zostawiam do napęcznienia. Następnie gotuję płatki aż rozmiękną i całość zgęstnieje, po czym przykrywam pokrywką i czekam aż całkowicie wchłoną resztę płynu. Dodaję utarte jabłko, żurawinę, cynamon i miód i gotuję jeszcze parę minut. Orkiszówkę przekładam do słoiczka bądź innego naczynia i wstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia na wierzch nakładam jogurt i ozdabiam posiekaną miętą.
Ten dodatek mięty brzmi bardzo kusząco! :)
OdpowiedzUsuńciekawe smaki, szczególnie mięta! dzięki przesiedzeniu nocy w lodówce nabiera jeszcze lepszego aromatu :)
OdpowiedzUsuńSuper , napewno skorzystam z tego pomysłu jak kupie płatki orkiszowe mniam <3
OdpowiedzUsuńidealna na orzeźwiające śniadanie, kiedy za na dworze pojawią się upały :)
OdpowiedzUsuń