na 1 porcję
- 35g płatków orkiszowych
 - 2 łyżki otrębów pszennych
 - 5g lnu w ziarnach
 - 100ml mleka
 - 150ml wody
 - 100g utartego na mus jabłka
 - garstka suszonej żurawiny
 - 1/2 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżeczka miodu
 - 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
 - kilka listków świeżej lub suszonej mięty
 
Do rondelka wsypuję płatki, otręby i len. Zalewam je mlekiem i wodą i na chwilkę zostawiam do napęcznienia. Następnie gotuję płatki aż rozmiękną i całość zgęstnieje, po czym przykrywam pokrywką i czekam aż całkowicie wchłoną resztę płynu. Dodaję utarte jabłko, żurawinę, cynamon i miód i gotuję jeszcze parę minut. Orkiszówkę przekładam do słoiczka bądź innego naczynia i wstawiam na noc do lodówki. 
Następnego dnia na wierzch nakładam jogurt i ozdabiam posiekaną miętą.
Ten dodatek mięty brzmi bardzo kusząco! :)
OdpowiedzUsuńciekawe smaki, szczególnie mięta! dzięki przesiedzeniu nocy w lodówce nabiera jeszcze lepszego aromatu :)
OdpowiedzUsuńSuper , napewno skorzystam z tego pomysłu jak kupie płatki orkiszowe mniam <3
OdpowiedzUsuńidealna na orzeźwiające śniadanie, kiedy za na dworze pojawią się upały :)
OdpowiedzUsuń