sobota, 1 marca 2014

#118 Piegowate ciasteczka ze skórką pomarańczową

Kruche i chrupiące ciasteczka z dużą ilością czekolady i skórki pomarańczowej. Jeśli chodzi o dodatek bakalii, rodzaj czekolady i aromat, przepis można dowolnie modyfikować i za każdym razem tworzyć inną wersję :)


PRZEPIS (oryginał)
wyszło mi 35 sztuk
  • 200g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 150g gorzkiej czekolady (pokrojonej w małą kosteczkę)
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej


W misce ucieram masło z cukrem. Miksując dodaję jajko i wlewam olejek. Następnie dodaję mąkę, sodę i sól, wszystko mieszam. Na koniec dodaję do masy kosteczki czekolady i skórkę pomarańczową. Blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Rękami formuję z ciasta kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), kładę je na blachę i lekko spłaszczam (ważne jest, aby zachować odstęp między ciasteczkami, gdyż rozleją się na boki). Ciasteczka piekę w 200st. przez ok.10-12 minut. 



4 komentarze :

  1. Studenci Wydziału Mechatroniki Politechniki Warszawskiej polecają. ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wyżej, "pieguski" są super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak pomarańcza to i czekolada musi być :)
    schrupałoby się do kubka gorącego mleka czy kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czarujesz w kuchni i kusisz ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...