piątek, 28 lutego 2014

#117 Jajecznica na słodko? Scramble!


PRZEPIS (oryginał)
  • 50g płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • wrzątek
  • 1 mały banan
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 1 białko
  • dowolne dodatki (u mnie serek wiejski, domowa konfitura z czarnej porzeczki i sezam)


Płatki i otręby przygotowuję dzień wcześniej. Wsypuję je do kubka, zalewam taką ilością wody, aby przykryła całkowicie płatki i odstawiam na noc. Następnego dnia odsączam płatki z nadmiaru wody i przekładam je do miski. Dodaję banana, olejek migdałowy i całość rozgniatam widelcem. Wsypuję rodzynki, mieszam. W osobnej miseczce ubijam białko na sztywną pianę, którą później porcjami przekładam do pierwszej miski. Całość delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i wylewam masę. Smażę przez kilka minut. Scramble podaję z dodatkami.



2 komentarze :

  1. Muszę wypróbować owsianego scramble :3

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, że jadłaś równie pyszne scramble wczoraj! :) aż znowu nabrałam na nie ochotę patrząc na twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...