niedziela, 2 marca 2014

#122 Prażona cebulka


PRZEPIS (Inspiracja)
na porcję ze zdjęcia
  • 2 cebule
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • przyprawy: sól
  • olej


Cebulę kroję w piórka, a następnie siekam na drobne kawałki. Przekładam ją do miski, wsypuję mąkę i mieszam. Na patelnię z głębokim dnem wlewam olej i dobrze go rozgrzewam (nie może być on jednak za gorący, bo cebulka nabierze goryczy!). Cebulkę smażę na złocisty kolor, często mieszam, aby równomiernie się uprażyła. Przygotowuję talerz z ręczniczkiem papierowym. Gotową cebulkę wyławiam łyżką cedzakową, układam na talerzu, odsączam z nadmiaru tłuszczu. Następnie posypuję cebulkę solą. Przestudzoną przekładam do słoiczka lub innego naczynia.


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...