na porcję ze zdjęcia
- 2 cebule
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- przyprawy: sól
- olej
Cebulę kroję w piórka, a następnie siekam na drobne kawałki. Przekładam ją do miski, wsypuję mąkę i mieszam. Na patelnię z głębokim dnem wlewam olej i dobrze go rozgrzewam (nie może być on jednak za gorący, bo cebulka nabierze goryczy!). Cebulkę smażę na złocisty kolor, często mieszam, aby równomiernie się uprażyła. Przygotowuję talerz z ręczniczkiem papierowym. Gotową cebulkę wyławiam łyżką cedzakową, układam na talerzu, odsączam z nadmiaru tłuszczu. Następnie posypuję cebulkę solą. Przestudzoną przekładam do słoiczka lub innego naczynia.
Zapomniałaś dodać mąkę i przyprawy ;-)
OdpowiedzUsuńO, faktycznie! Dzięki za podpowiedź, zaraz poprawię ;)
Usuń