poniedziałek, 3 marca 2014

#125 Bananowo, więc kremowo

Delikatnie, gęsto i kremowo, czyli tak jak lubię najbardziej :3

Budyniowy krem bananowy
PRZEPIS
na 1 porcję
  • 250ml mleka
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 banan
  • 100g serka typu włoskiego
  • dowolne dodatki


Do kubka wlewam ok.100ml mleka, wsypuję budyń i dokładnie mieszam, aby się rozpuścił. W rondelku zagotowuję pozostałą część mleka. W międzyczasie w osobnych miseczkach rozgniatam banana i twaróg. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewam mieszankę z budyniem i mieszam, aby nie powstały grudki. Po chwili dodaję rozgniecionego banana i gotuję wszystko do zgęstnienia (2-3 minuty). Następnie dodaję rozgnieciony twarożek i jeszcze chwilę gotuję. Gotową masę miksuję za pomocą miksera, aż do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji. Gotowy krem przelewam do pucharka i wstawiam na noc do lodówki. Rano wyciągam i podaję z dodatkami (u mnie suszona żurawina).




4 komentarze :

  1. Mniam... Lubię takie kremy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na krem - takie śniadania to ja lubię i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyniowo, kremowo, delikatnie, gęsto i bananowo - niezłe combo! Zdecydowanie do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny <3 już wiem co będę jadła w najbliższych dniach :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...