Fenomenu połączenia kakao-kokos chyba nie muszę nikomu tłumaczyć ;). Wszystkim wielbicielom polecam takie śniadanko:
Kakaowo-kokosowy pudding z kaszy manny nadziany gruszką, suszonymi daktylami i orzechami laskowymi
PRZEPIS
- 200ml mleka roślinnego
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 3 lekko czubate łyżki kaszy manny
- 1/2 gruszki (pokrojona w kostkę)
- 2 suszone daktyle (posiekane)
- kilka orzechów laskowych
- wiórki kokosowe do posypania
Pudding przygotowuję dzień wcześniej. Do kubka wsypuję kaszę i wlewam 100ml mleka, mieszam. W rondelku podgrzewam pozostałe 100ml mleka z kakao i miodem. Doprowadzam do zagotowania, a następnie dodaję kaszę wymieszaną z mlekiem i cały czas mieszam. Gotuję do zgęstnienia. Do pucharka przekładam połowę kaszy. Układam na niej gruszkę, daktyle i orzechy. Całość przykrywam pozostałą częścią kaszy, a wierzch obsypuję wiórkami kokosowymi. Pucharek przykrywam talerzykiem i odwracam do góry nogami (pudding powinien swobodnie "wyjść" z pucharka). Cały pudding obsypuję wiórkami kokosowymi. Wstawiam na noc do lodówki.
A trochę z innej beczki...
Karteczki ze złotymi myślami na każdy dzień, czyli mój sposób na odliczanie maturalne ;)
nie przepadam za manną tak bardzo, ale w połączeniu z innymi płatkami już bardziej mi smakuje. w każdym razie uwielbiam kakao i kokos w duecie i jestem pewna, że po takim śniadaniu bym była bardzo zadowolona :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z karteczkami!
Kasza manna to na każdy sposób będzie genialna! A puddingi uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne, muszę wypróbować!!;)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie robiłam żadnego puddingu.. a taka kokosowo-kakaowa wersja bardzo mnie przekonuje :)
OdpowiedzUsuńTaki pudding musiał fenomenalnie smakować! :)
OdpowiedzUsuńDlaczego trafiłam do Ciebie dopiero teraz?
OdpowiedzUsuńZostaję na dłużej!
Zapraszam! Będzie mi bardzo miło ;)
UsuńWygląda jak jeden z najlepszych deserów ;D
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i pieknie wygląda <3
OdpowiedzUsuń