poniedziałek, 10 marca 2014

#136 Zebra na śniadanie? Czemu nie!

Inspiracją był przepis teenager ;). Choć moja zebra nie wyszła tak idealna jak Jej, to przynajmniej zjadłam pyszne, serniczkowate śniadanie :)

Kakaowo-kokosowy serniczek z kus-kusem

PRZEPIS
  • 50g kus-kusu razowego
  • wrzątek
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki olejku arakowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych
  • 1 czubata łyżeczka kakao


Do miski wsypuję kus-kus i zalewam go wrzątkiem (do wysokości ok. 0,5-1cm nad kaszę). Miskę przykrywam folią i odstawiam na ok. 15-20 minut, aby kus-kus wchłonął cały płyn. Następnie dodaję do niego jogurt, miód, olejek i jajko, mieszam. Połowę masy przekładam do drugiej miski. Do pierwszej dodaję wiórki, a do drugiej kakao, mieszam. Naczynie żaroodporne (16x16cm) smaruję masłem i obsypuję mąką. Masę przekładam do naczynia, nakładając po łyżce raz jednej, a raz drugiej masy, aż do skończenia się obu. Piekę w 180st. przez ok.35 minut. Podaję na ciepło lub na zimno (wtedy można przygotować serniczek dzień wcześniej i wstawić go na noc do lodówki).




8 komentarzy :

  1. Takimi ciachami to ja mogę zaczynać poranki! Kuskusu nigdy nie zapiekłam ,więc przepis do wypróbowania! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to nie wyszła idealna? jak dla mnie jest cudna! i cieszę się bardzo, że obie zainspirowałyśmy się sobą :) miło tak! oby więcej takich poranków :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie idealna! :D Mi na pewno nie wyszłyby takie równe wzorki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie! Ja zamierzałam zrobić (jakoś wkrótce) babkę-zebrę, ale to chyba nie taki oryginalny przepis jak zebra z kuskusem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tam nie widzę powodu do narzekania. Wygląda przepysznie. Mnie by pewnie takie wzorki nie wyszły, a u ciebie to wygląda w sam raz. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. po takim śniadaniu, na pewno dzień staje się słodszy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...