...bo od czasu do czasu lubię zjeść danie na ostro :-)
Pikantne, panierowane pulpeciki z tuńczyka z warzywami i makaronem ryżowym
PRZEPIS
1 duża porcja
pulpeciki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- przyprawy: tabasco, maggi, papryka ostra i słodka, imbir, pieprz
- 1 jajko
- mąka kukurydziana
+dodatkowo:
- 50g makaronu ryżowego
- 1 mała cebula
- ćwiartka papryki (u mnie żółta)
- 5 łyżek keczupu pikantnego
- przyprawy: czosnek granulowany, 1 łyżeczka cukru brązowego
- olej kokosowy do smażenia (ok. 2 łyżki)
- mała gałązka świeżego estragonu
Zaczynam od zalania makaronu ryżowego wrzątkiem (gdy skończymy przygotowywać pozostałe części dania, makaron będzie gotowy).
Tuńczyka odcedzam i umieszczam w misce. Dodaję olej i przyprawy do smaku. Z masy formuję małe pulpeciki. Do głębokiego talerza wbijam jajko i roztrzepuję je widelcem. Na płaski talerz wysypuję mąkę kukurydzianą. Każdy pulpecik obtaczam w jajku, a następnie w mące i powtarzam tą czynność aż do skończenia się jajka (panieruję kilka razy).
Dobrze rozgrzewam wok, a następnie rozpuszczam na nim olej kokosowy. Wrzucam cebulę i paprykę, posypuję czosnkiem granulowanym i cukrem, smażę kilka minut. Gdy warzywa trochę rozmiękną, dodaję pulpety i smażę je na jasnozłocisty kolor. Następnie dodaję ketchup i makaron. Wszystko dokładnie mieszam i podsmażam przez kilka minut.
Ale smacznie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na pulpeciki - wykorzystam jak najszybciej :) ogólnie całe danie stanowi zgrane zestawienie - lubię takie ostre smaki!
OdpowiedzUsuńTeż zjadłabym takie pyszności.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie :)
bardzo apetycznie :D Smakowite zestawienie!
OdpowiedzUsuń