niedziela, 9 marca 2014

#134 Puchu nigdy nie za wiele!

Ten omlet, pod względem puszystości, bije na głowę wszystkie poprzednie! Oczywiście musiał być bananowy, bo ostatnio mam fazę na banany w różnej postaci :D

Omlet bananowy podany z konfiturą malinową

PRZEPIS
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko (żółtko i białko osobno)
  • 1/2 łyżeczki olejku arakowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • olej kokosowy do smażenia


Żółtko oddzielam od białka i umieszczam w osobnych miseczkach. Do żółtka dodaję mąkę, olejek i mleko, mieszam. Banana kroję wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki i wrzucam go do masy. W osobnej miseczce ubijam białko z cukrem trzcinowym na sztywną pianę. Zawartość obu misek łączę-stopniowo dodaję porcję piany do masy z żółtkiem i delikatnie mieszam. Na patelni rozpuszczam trochę oleju kokosowego i smażę omlet z obydwu stron (kiedy z jednej strony jest gotowy, zsuwam go na talerz, przykrywam patelnią i całość odwracam do góry nogami). Podaję z dodatkami.

      


5 komentarzy :

  1. U mnie też ostatnio wszystko z bananem! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No tylko masła orzechowego brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wyszedł! już z daleka, na miniaturce się cudnie prezentuje i nie wątpię, że był idealnie puszysty!
    moje banany już dojrzały -czas je wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Omlet bananowy? Ciekawy, nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...