Pyszne smarowidło do chleba, wafli lub jako dodatek do dań na słodko. :-)
Piernikowy krem z suszonych daktyli
PRZEPIS (Inspiracja)
na porcję ze zdjęcia
- 180g suszonych daktyli
- wrzątek
- 100g twarogu zmielonego
- 1 mały banan
- 2 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
Daktyle wrzucam do miski, zalewam wrzątkiem i odstawiam na ok.30 minut, aby rozmiękły. Po tym czasie odsączam je z wody. Dodaję do nich twarożek, banana, mleko i przyprawę do piernika. Całość miksuję na gładką masę. Przechowuję w lodówce (o ile nie zniknie za pierwszym razem, jak miało to miejsce u mnie :D).
chyba skorzystam z przepisu! jest prosto tak jak lubię, a w domu mam wszystkie składniki
OdpowiedzUsuńTakim kremem to ja mogłabym delektować się przez cały rok ^^
OdpowiedzUsuńZ daktyli *.* kupuje ♥ !
OdpowiedzUsuńZapach i smak pierniczków uwielbiam! Ten krem musiał przepysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńmam wrażenie, że jak zrobiłabym ten krem zniknął by szybciej niż myślę :) a zapach i smak piernika wiosną zupełnie mi nie przeszkadza :)
OdpowiedzUsuńTo musi być coś! Sto razy lepsze niż nutella ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! Domowe kremy są najlepsze :)
UsuńJak myślisz, ile taki krem mógłby stać w lodówce? Coś koło 2-3 dni?
OdpowiedzUsuńBo u mnie w domu tylko ja jem takie 'wymyślne' (dla innych domowników) rzeczy :D
Myślę, że tydzień spokojnie może postać :)
UsuńMoi rodzice też wolą bardziej tradycyjne dania i "wynalazki" nie wzbudzają w nich entuzjazmu (w przeciwieństwie do mnie :D), ale ten krem im baardzo posmakował i wyjadali go samego :-)
Dzięki wielkie za odpowiedź! :)
Usuń