wtorek, 18 marca 2014

#138 Co ma piernik do...wiosny?!

Przyprawa do piernika kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak według mnie, jej smak pasuje do wielu słodkich wypieków/wyrobów/dań, więc korzystam z niej cały rok, nie tylko zimą.
Pyszne smarowidło do chleba, wafli lub jako dodatek do dań na słodko. :-)


Piernikowy krem z suszonych daktyli

PRZEPIS (Inspiracja)
na porcję ze zdjęcia
  • 180g suszonych daktyli
  • wrzątek
  • 100g twarogu zmielonego
  • 1 mały banan
  • 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika


Daktyle wrzucam do miski, zalewam wrzątkiem i odstawiam na ok.30 minut, aby rozmiękły. Po tym czasie odsączam je z wody. Dodaję do nich twarożek, banana, mleko i przyprawę do piernika. Całość miksuję na gładką masę. Przechowuję w lodówce (o ile nie zniknie za pierwszym razem, jak miało to miejsce u mnie :D).



10 komentarzy :

  1. chyba skorzystam z przepisu! jest prosto tak jak lubię, a w domu mam wszystkie składniki

    OdpowiedzUsuń
  2. Takim kremem to ja mogłabym delektować się przez cały rok ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapach i smak pierniczków uwielbiam! Ten krem musiał przepysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam wrażenie, że jak zrobiłabym ten krem zniknął by szybciej niż myślę :) a zapach i smak piernika wiosną zupełnie mi nie przeszkadza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być coś! Sto razy lepsze niż nutella ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak myślisz, ile taki krem mógłby stać w lodówce? Coś koło 2-3 dni?
    Bo u mnie w domu tylko ja jem takie 'wymyślne' (dla innych domowników) rzeczy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tydzień spokojnie może postać :)
      Moi rodzice też wolą bardziej tradycyjne dania i "wynalazki" nie wzbudzają w nich entuzjazmu (w przeciwieństwie do mnie :D), ale ten krem im baardzo posmakował i wyjadali go samego :-)

      Usuń
    2. Dzięki wielkie za odpowiedź! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...