sobota, 22 marca 2014

#145 Przed Państwem Lady Ricotta

Napiszę krótko i bez zbędnych słów- te placki są genialne! <3


P.S. Przez najbliższy tydzień nie będę miała aparatu, więc jakość zdjęć może być trochę gorsza.

Ricotta hotcakes podane z domowymi wisienkami w syropie

PRZEPIS (Inspiracja)
8 placuszków
  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • 130g ricotty
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3-1/2 szklanki mleka
  • 5 lekko czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • olej kokosowy do smażenia


Żółtko oddzielam od białka i przekładam je do osobnych miseczek. Do żółtka dodaję wszystkie pozostałe składniki i dobrze mieszam. Białko ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy z żółtkiem, delikatnie mieszam. Placuszki smażę na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Podaję z dodatkami.


11 komentarzy :

  1. dokładnie, te placki to jeden z najlepszych klasyków, jakie do tej pory powstały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, że mogłam być inspiracją do tych placuszków! dobrze to określiłaś - genialne są - niebiańskie po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klaniak się przed lady nisko mniam ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiśnie i boskie ricotta hotcakes- po prostu niebiańska uczta <3

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak to są jedne z lepszych pancakesów!
    Ale chyba bardziej zazdroszczę Ci tych wisienek ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze placuchy świata, ich delikatność pobija wszystkie inne nędzne pancakes :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  7. Spodobało mi się u Ciebie :D Zostanę na dłużej :) Zrobisz mi taką cudowną wieżyczkę ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie. Aż mi w brzuchu zaburczało na ich widok :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. No i wygladaja na genialne! prawdziwa Lady :>

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...