A tak rozpoczynam swoje weekendowe "Kuchenne Szaleństwa":
Pudding chlebowy z wędzonym łososiem, warzywami i serem
PRZEPIS
2 średnie porcje (jako kolacja) lub 1 duża (jako obiad)
- 90-100g pieczywa (u mnie włoska ciabatta)
- 2 małe pieczarki
- pół cebuli cebuli
- 100g łososia wędzonego na ciepło
- pół papryki (u mnie ćwiartka czerwonej i ćwiartka żółtej)
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łodyga selera naciowego
- trochę sera (u mnie żółty śmietankowy)
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia oregano
Pieczywo kroję w kostkę i wrzucam do miski. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w piórka, podsmażam je na patelni i doprawiam do smaku. Gotowe dodaję do chleba. Łososia siekam drobno nożem, paprykę kroję w drobną kostkę i łączę je z pozostałymi składnikami. W kubku bełtam trzepaczką jajko z mlekiem i z przyprawami, a następnie zalewam tą mieszanką składniki w misce. Całość dobrze mieszam i odstawiam na ok.10 minut, aby chleb wchłonął płyn. Następnie przekładam masę do naczynia żaroodpornego (u mnie 16x16cm). Selera i ser kroję w plasterki i posypuję nimi wierzch puddingu. Piekę go w 200st. przez ok.25-30 minut. Gotowy pudding podaję z dipem.
Idealny na lekka zdrowa kolacje:)
OdpowiedzUsuńZabieram się za pudding chlebowy, zabieram i zabrać nie mogę :P
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNo i moje klimaty: łosoś, pieczarki i papryka <3
Z tym łososiem i innymi dodatakmi idealnie <3
OdpowiedzUsuńpuddingu na wytrawnie jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńkusząca propozycja! :>
Pieczarki, łosoś...to musi być smaczne:))
OdpowiedzUsuńoryginalny pomysł :) ja bym pewnie połowę z tego selerem naciowym zapełniła :D
OdpowiedzUsuńJak z najlepszą rybką pod słońcem - z ogromnym uśmiechem porywam <3
OdpowiedzUsuńPołączenie smaków rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńakurat mam tego łososia (no chyba, ze już ktoś mi zjadł, zobaczę :D ). zjadłabym sobie tak smacznie przyrządzony pudding, na wytrawnie równie pyszny co na słodko! :)
OdpowiedzUsuńChciałabym spróbować ! ;)
OdpowiedzUsuń