sobota, 29 marca 2014

#155 Kurczak w cytrynowej marynacie

Pomysł na lekki obiad lub kolację. Dzięki marynacie mięso jest soczyste, aromatyczne i wyraziste w smaku. Polecam!

Danie zostało przygotowane zgodnie z filozofią Kudłatych Kucharzy-dieta nie może być katorgą,
a spożywane posiłki mają być pyszne i cieszyć nasze podniebienie :)


Pierś z kurczaka w cytrynowo-ziołowej marynacie podana z fasolką w pomidorowym sosie

PRZEPIS
1 porcja
marynowany kurczak:
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 płaska łyżka kolendry
  • 3 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 łyżka soku z cytryny + skórka otarta z połowy cytryna
  • przyprawy: sól, pieprz kolorowy
fasolka w pomidorowym sosie:
  • 200g żółtej fasolki szparagowej (mrożonej)
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka jogurtu
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta cukru trzcinowego
+dodatkowo
  • czarny sezam do posypania
  • 1 mały pomidor


Pierś z kurczaka oczyszczam, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do miski. Dodaję pozostałe składniki, mieszam i odstawiam na ok. pół godziny, aby mięso się zamarynowało. Fasolkę szparagową gotuję wg przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzam ją, dodaję jogurt, przecier, przyprawy, mieszam.
Mięso wyjmuję z lodówki i smażę na lekko natłuszczonej, rozgrzanej patelni grillowej.
Na talerz wykładam fasolkę w sosie, na wierzchu układam ugrillowane kawałki mięsa, a obok kładę plasterki pomidora. Całość posypuję czarnym sezamem oraz pieprzem.



Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki       Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!


7 komentarzy :

  1. Ciekawy pomysł. Ja zawsze zapominam o zamarynowaniu i tuż przed smażeniem/pieczeniem dopiero na szybko przyprawiam. Ale zdaję sobie sprawę, że takie namoczone mięsko musi być lepsze. Może jutro będę pamiętać i zabiorę się na obiad wcześniej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja masz rację sprawdzi się świetnie zarówno jak i na obiad i kolację myślę że chętnie skorzystam z pomysłu bo uwielbiam propozycje dań z kurczaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wariacje na temat kurczaka - uwielbiam :) nie wiem co ma w sobie to mięso, ale jest moim numerem 1, niby tylko zwykła kura, ale taki obiadek mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To również mój faworyt, a to chyba dlatego, że można dodawać do niego dowolne produkty i bawić się różnymi smakami, co nie zawsze z innymi mięsami kończy się powodzeniem :)

      Usuń
  4. Kocham kurczaka a szczególnie tego grillowanego <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...